Spanje schakelt grootste Europese zonne-energiecentrale in: 1,5 miljoen zonnepanelen moeten 334.000 huizen van elektriciteit voorzien

Energiereus Iberdrola heeft in het westen van Spanje de grootste Europese zonne-energiecentrale aangezet.

Waarom is dit belangrijk?

Spanje streeft ernaar tegen het einde van het decennium bijna driekwart van zijn elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen te halen, tegenover ongeveer 47 procent vorig jaar.

De ‘Francisco Pizarro’-centrale in de regio Extremadura zal, met een capaciteit van 590 megawatt (MW), genoeg elektriciteit produceren om meer dan 334.000 huizen van elektriciteit te voorzien, meldde Iberdrola in een verklaring. Ook heeft Iberdrola contracten ondertekend met multinationals Danone, Bayer en Pepsi; de Baskische energiereus gaat groene stroom van het zonnepark leveren aan hun filialen in Spanje.

De centrale is al op het net aangesloten en zal geleidelijk zijn productie opvoeren totdat hij in de komende maand volledig operationeel is.

Met de bouw van de centrale was een investering van meer dan 300 miljoen euro gemoeid. De installatie beslaat een gebied van 1.300 hectare tussen de gemeenten Torrecillas de la Tiesa en Aldeacentenera. Het project behelst in totaal 1.494.240 zonnepanelen, 13.724 trackers – een slim apparaat dat het zonnepaneel met de grond verbindt en de elektriciteitsproductie maximaliseert – en 313 omvormers.

Stroomprijs

De Spaanse stroomprijs ligt intussen bijna driemaal hoger dan het seizoensgemiddelde over vijf jaar, bericht de nieuwssite Bloomberg. Met name de ingeperkte Russische gasleveringen drijven de brandstofkosten op.

Als een van de zonnigste landen van Europa wedt Spanje erop dat een grotere productie van zonne-energie zijn afhankelijkheid van de volatiele grondstoffenmarkt zal terugdringen en tegelijk zijn energiemix zal helpen schoonmaken.

“Deze ene centrale zal waarschijnlijk geen invloed hebben op de stroomprijzen”, weet Kesavarthiniy Savarimuthu, analist bij onderzoeksplatform BloombergNEF. “Maar als Spanje doorgaat met het opschalen van hernieuwbare energie op schema om zijn doelstellingen voor 2030 te halen, zullen de stroomprijzen dalen.”

Wind

Iberdrola houdt zich ook bezig met windenergie. Zo raakte eerder bekend dat de Baskische energiefirma een van de vele bedrijven is die de recyclingmogelijkheden van windturbinebladen onderzoeken, een streven dat past in het idee van een circulaire economie.

“Het aanvankelijke doel is de terugwinning van onderdelen van windturbinebladen – hoofdzakelijk glas- en koolstofvezels en harsen – en het hergebruik daarvan in sectoren zoals energie, lucht- en ruimtevaart, auto-industrie, textiel, chemie en bouw”, aldus de Spanjaarden.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.