Spanje gooit auto-industrie een reddingsboei van 3,7 miljard euro

De Spaanse overheid kondigde gisteren aan dat het een reddingspakket van 3,7 miljard euro voorziet om zijn auto-industrie erbovenop te helpen. De sector is goed voor 10 procent van het Spaanse bbp en werd zeer hard getroffen door de coronapandemie.

De Spaanse premier Perdo Sanchez kondigde de beslissing aan tijdens een televisiespeech op zondag. Het plan zou hervormingen van het investeringskader en nieuwe fiscale regels omvatten. Maandag worden meer details vrijgegeven.

Het land kent de tweede grootste autosector van Europa, na Duitsland. De overheid kondigde tegelijkertijd aan dat een stimulusplan voor de toeristische sector op 18 juni zou voorgesteld worden. Beide sectoren samen zijn goed voor ongeveer een kwart van de Spaanse economie.

Klappen

En ze kregen de afgelopen maanden zware klappen te verduren. Spanje voerde dan ook een van de strengste lockdowns ter wereld in. Volgens het ergste scenario van de Spaanse Nationale Bank zou de economie er 15 procent krimpen dit jaar.

Spanje heeft geen eigen autofabrikanten, maar de grote spelers hebben er wel belangrijke fabrieken: Volkswagen, PSA, Renault, Ford,… De Madrileense bedrijven CIE Automotive SA en Gestamp Automocion SA zijn belangrijke toeleveranciers. Zij maken auto-onderdelen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20