Spanje begint met drastische uitfasering steenkoolcentrales

Spanje is begonnen met een radicale afbouw van zijn steenkoolindustrie. Zeven Spaanse steenkoolcentrales sluiten vandaag definitief hun deuren. Daarmee wordt de sector nagenoeg gehalveerd. Spanje had tot nu toe immers nog vijftien operationele steenkoolcentrales.

Op korte termijn zullen nog eens vier andere centrales uit dienst worden genomen. Dat heeft El País gemeld. Spanje wordt daarmee volgens de krant één van de naties die zijn afhankelijkheid van steenkool op de meest drastische manier afbouwt.

Onrendabel

Tweeënhalf jaar geleden vielen in Spanje de laatste steenkoolmijnen stil. Hun productie kon immers zonder staatssteun niet overleven, maar dergelijke constructies zijn door de Europese Unie verboden. ‘Nu volgen de steenkoolcentrales datzelfde traject,’ aldus El País. ‘De elektriciteitsproducenten beseffen dat het financieel geen zin heeft om de productie aan de Europese regelgeving aan te passen.’

Een aantal centrales produceren al maanden geen elektriciteit meer. Door een combinatie van marktomstandigheden en beslissingen van de Europese Commissie, bleken hun operaties immers niet meer rendabel.

De elektriciteitsbedrijven Naturgy, Endesa, Viesgo en Iberdrola – de eigenaars van de betrokken centrales – benadrukten dat ze de sites moesten sluiten om inbreuken tegen de Europese milieurichtlijnen te vermijden. Om nog langer te kunnen functioneren, hadden de centrales immers moeten investeren in systemen voor de opvang van hun emissies.

Vijf jaar

Tot enkele jaren geleden waren steenkoolcentrales in Spanje verantwoordelijk voor ongeveer 15 procent van alle emissies van broeikasgassen. Twee jaar geleden werd nog bijna 15 procent van de totale Spaanse elektriciteitsconsumptie door steenkoolproductie gedekt. In mei dit jaar was dat aandeel echter al tot amper 1,4 procent teruggevallen.

De zeven centrales die nu stilvallen, vertegenwoordigen samen een capaciteit van 4.630 megawatt. Dat is iets minder dan het totale vermogen dat de sector kan leveren. Hun sluiting zal ongeveer 1.100 arbeidsplaatsen treffen. Nog vier andere centrales, met een gezamenlijke capaciteit van 3.092 megawatt en ongeveer 800 werknemers, hebben eveneens toestemming tot sluiting gevraagd.

Dan blijven nog vier centrales over, waarover momenteel nog geen beslissing is genomen. Specialisten denken dat Spanje tegen het midden van dit decennium geen enkele steenkoolcentrale meer zal hebben. Anderen denken dat de uitfasering nog sneller kan verlopen. Zij spreken over een periode van twee tot drie jaar.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.