Spanje adopteert crypto: meer dan 3.600 nieuwe Bitcoingeldautomaten

Meer dan 3.600 geldautomaten in Spanje maken sinds vandaag de aankoop van Bitcoin en andere cryptomunten mogelijk. Dat is het gevolg van een nieuwe samenwerking tussen financieel dienstverlener Euronet en Spaans cryptoplatform Bitnovo.

Het aantal Bitcoingeldautomaten in Spanje is van 250 naar 3.600 opgetrokken. Een vermenigvuldiging met 13 dat in één hap de crypto-adoptie in het land massaal uitbreidt én bovendien van Spanje nu het Europese land met de meeste Bitcoinautomaten maakt.

Bitnovo bevestigt daarbij dat het vanaf nu mogelijk is om Bitcoins aan te kopen via de traditionele Euronetgeldautomaten, die al langer in Spanje aanwezig waren.

Gezonde concurrentie

De integratie van Bitcoin op de tal van honderden geldautomaten, maakt dat Spanjaarden nu meer opties hebben om met het digitale activum te werken. Daarnaast is Spanje nu ook het op een na grootste land ter wereld met de meest operationele Bitcoingeldautomaten. Het overtreft daarmee El Salvador, waar Bitcoin sinds vorig jaar een wettig betaalmiddel is.

Het steekt daarmee ook Canada voorbij dat 2.604 automaten bezit. De Verenigde Staten zijn de ultieme koploper binnen de innovatieve markt: zij bezitten maar liefst 34.062 automaten. Een cijfer dat wellicht niet snel overtroffen zal worden.

De werking erachter

Door een nieuwe software-update door te voeren, is er nu de optie om enkele cryptomunten aan te kopen; Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Monero en Dogecoin maken bijvoorbeeld deel uit van dat aanbod. Bitnovo, het bedrijf waar Euronet de handen mee in elkaar sloeg, zal dienen als een brug bij de transactie van fiatgeld naar crypto.

Om cryptomunten via de automaat aan te kopen, zal je eerst het bedrag uitgedrukt in euro’s moeten kiezen. Vervolgens print de automaat een ticket af dat een unieke code weergeeft. Die code moet je vervolgens invoeren op de website of applicatie van Bitnovo. Daarna volstaat het om je persoonlijk walletadres in te voeren en de gewenste cryptomunt te selecteren. De uitwisselingsbank is daarbij verantwoordelijk voor het uitvoeren van de transactie, waarvan de gebruiker een melding krijgt.

De nadelen

Het nadeel daarbij is dat je het geprinte ATM-ticket kan kwijtspelen. Ook bij diefstal wordt het ticket niet omgewisseld. Daarnaast verlopen de coupons binnen de drie maanden en worden ze niet terugbetaald in de vorm van fiatgeld. Het is immers ook verboden het ticket door te verkopen.

Waarom dit belangrijk is

De integratie van Bitcoin in geldautomaten is belangrijk omdat ze een boost geeft aan de acceptatie van cryptomunten. Vooral omdat geldautomaten “apparaten zijn die eenvoudig te begrijpen zijn en waarmee gebruikers al bekend zijn”, luidt het in de officiële verklaring.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20