SpaceX stuurt prototype van Starship succesvol de lucht in

Een klein succesje voor SpaceX na de succesvolle terugkeer van twee astronauten eerder deze week. De Starhopper, het prototype van Starship, landde succesvol na een vlucht van veertig seconden.

Zelfs na een stuntweek als deze houdt Elon Musk, de man achter SpaceX, de ogen stevig op Mars gericht. SpaceX zette deze week astronauten Bob Behnken en Doug Hurley na een reis van 64 dagen op het ISS veilig terug op aarde. Maar het eigenlijke doel van Musk zijn ruimtebedrijf is Mars.

Prototype hopt 150 meter

Daarom test SpaceX op regelmatige basis prototypes voor Starship, waarmee Musk een interplanetaire shuttle op poten wil zetten. Het prototype dat deze woensdag de lucht inging, Starhopper SN5, is de eerste op ware grootte die gelanceerd werd en ook veilig weer kon landen. Eerdere pogingen daartoe eindigden in ontploffingen, soms was dat zelfs de bedoeling.

Het ruimtetuigje, in een rudimentaire, uitgeklede versie, ging 150 meter de lucht in, maakte intussen een zijdelingse beweging en landde vervolgens op zijn vier pootjes. Dat de raketten en capsule herbruikbaar zijn, iets waar SpaceX in specialiseert, moet de kost van het ruimteverkeer volgens Musk ‘1.000 keer verkleinen’.

Kijk hier naar de korte vlucht:

Deze SN5 werd gelanceerd met een enkele raptorraket en met lange benen. Aan de binnenkant van het voertuig is nauwelijks iets te zien, uiteindelijk gaat het om een basisprototype.

Niet veel hoger

Het is volgens Musk niet de bedoeling om de volgende versies van de Starhopper erg hoog te laten vliegen. SpaceX heeft een aanvraag ingediend om suborbitale vluchten uit te voeren, maar eerst wordt er nog duchtig gesleuteld aan het landingssysteem van de Starhopper. Uiteindelijk zou het prototype wel tot 20 kilometer hoog moeten vliegen. Daarna gaat het de ruimte in.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20