SpaceX-CEO Elon Musk heeft op Twitter bevestigd dat het bedrijf werkt aan ruimteluchthaven op zee. Die wordt gezet in de baai van Texas en moet onder andere hypersonische vluchten toestaan.
Van waar zullen de Marsmissies van ruimtebedrijf SpaceX vertrekken? Het is beslist: ruimteluchthavens op zee moeten de vertrekbasis van Starship worden. Daarnaast komen er vanop de drijvende stations ook hypersonische vluchten.
Boca Chica
Dat maakte SpaceX-CEO Elon Musk zelf bekend op Twitter. Het gonst al even van de geruchten over de vertrekplaats van Starship, het ruimtevaartuig waarmee Musk naar Mars wil. Boca Chica, Texas, waar SpaceX een basis heeft, leek een volwaardige optie. Nu gaat SpaceX blijkbaar voluit voor een naburige oplossing.
De basissen, zo zegt Musk als antwoord op een vraag van een Twitteraar, zullen inderdaad verbouwde olieplatformen worden. Die kunnen mogelijk verbonden worden met het vasteland door hyperloops, dat zijn de snelle metro-achtige verbindingen waar Musk aan werkt met zijn andere bedrijfje The Boring Company.
Allen naar Mars
De afgelopen weken verschenen er verschillende vacatures voor posities bij SpaceX. Die wijzen allemaal op de verhoogde versnelling voor het Marsproject van Musk, SpaceX. In een brief aan zijn personeel had Musk al meegegeven dat Starship, de Marsraket, nu alle prioriteit krijgt.
Op de platformen zullen dus vluchten naar de maan, Mars en rond de aarde georganiseerd worden. Voor een vlucht naar de maan heeft Musk al een contract met NASA lopen, project Artemis. Zijn Marsambities zijn gekend. De hypersonische vluchten zijn nieuw.
Hypersonische vluchten
Hypersonische vluchten, nog sneller dan de ter ziele gegane Concordes indertijd konden, moeten ook reizen op aarde een stuk versnellen. Die testvluchten gaan echter ten vroegste in 2023 door, volgens Musk.
SpaceX heeft minstens op papier meer financiële ademruimte om een ruimtehaven op zee te overwegen. Het bedrijf maakt namelijk gebruik van herbruikbare draagraketten, een serieuze kostenbesparingspost. Zo keerde een Falcon 9-raket al vijf keer terug naar aarde.
In zee
De raketten die Starship moeten lanceren, zijn nog een stuk zwaarder dan die van Falcon 9. Vandaar ook de beslissing om het lanceringsplatform op zee te zetten. Het lawaai dat bij een lancering en landing komt kijken, zou volgens Musk namelijk een serieuze impact op de omgeving hebben. In zee stoort een lancering minder.