Spaarboekjes: challenger Aion Bank verruimt toegang tot 1 procent spaarrente

Er komt weer wat beweging in de markt van de spaarboekjes. Prijsbreker Aion zet zijn hoogrentende spaarboekje open voor een ruimer publiek. ‘We willen zoveel mogelijk Belgen bereiken’, zegt country manager Kim Van Esbroeck.

Met een jaarlijkse spaarrente van 1 procent (0,10 procent basisrente plus 0,90 procent getrouwheidsrente) biedt de digitale bank Aion al ruim een half jaar het hoogst rentende spaarboekje in België aan. Maar dat spaarboekje was tot vandaag alleen gereserveerd voor Aions premiumklanten, die 19 euro per maand voor hun lidmaatschap betalen.

Vanaf vandaag verlaagt Aion de drempel door het hoogrentende spaarboekje te integreren in het aanbod voor zijn ‘light’ leden, die 3,9 euro per maand betalen voor courante bankdiensten. Belangrijk wel om in de gaten te houden: het is vooral de 0,9 procent getrouwheidspremie die uitzonderlijk hoog is tegenover andere banken. Zo’n premie geldt alleen voor de spaargelden die een volledig jaar geparkeerd blijven staan.

Tegen de trend in

Aion – de eerste letters staan voor ‘artificiële intelligentie’ – ontstond zowat een jaar geleden uit de Belgische tak van de oudste bank ter wereld, het Italiaanse Banca Monte Paschi. De digitale bank werkt met maandabonnementen à la Netflix of Spotify. Op de ‘flagship store’ in Brussel na, zijn er geen kantoren. ‘Ons zakenmodel – een vaste stroom aan inkomsten en lage kosten dankzij technologie – maakt het mogelijk een spaarrente aan te bieden die hoger ligt dan elders’, zegt Van Esbroeck.

Aion gaat in tegen de trend van de voorbije maanden. De bodemrentes op de financiële markten, die sinds kort wel weer opwaarts gericht zijn, vertalen zich bij de banken in historisch lage spaarrentes. Triodos Bank schafte het spaarboekje zelfs gewoon af en klanten bij ING moeten een negatieve spaarrente van 0,5 procent betalen zodra ze meer dan 1 miljoen euro op hun spaarrekening hebben staan. Alleen een andere challenger, Santander, pakte de voorbije maanden uit met renteverhogingen.

Het spaaroffensief kan tot gevolg hebben dat meer mensen Aion gaan overwegen als bijkomende bank. Ter vergelijking: de spaarboekjes bij de vier grootbanken (BNP Paribas Fortis, KBC, ING en Belfius) bieden momenteel 0,11 procent spaarrente aan, wat het wettelijke minimum is.

‘Of we nu de eerste, tweede of derde bank zijn voor de klant, dat is voor ons niet van tel. Het enige wat voor ons belangrijk is, is dat onze klant voldoende waarde krijgt voor zijn abonnement bij ons’, zegt Van Esbroeck daarover. Aion is met 31.319 klanten nog klein, maar groeit wel met 106 procent per jaar. Driekwart van de klanten zit in het leeftijdssegment 25 tot 54 jaar.

Bijna 300 miljard euro

Volgens de meest recente cijfers van de Nationale Bank staat er ruim 296 miljard euro geparkeerd op de Belgische spaarboekjes, of 13 miljard euro meer dan een jaar geleden. Daarmee komt de kaap van 300 miljard euro almaar dichterbij. Dat de spaarrekeningen blijven aanzwellen ondanks de aanhoudend lage rente, wordt toegeschreven aan het fenomeen ‘voorzorgssparen’ tijdens de coronacrisis. Gezinnen die er de financiële ruimte voor hebben, zetten wat extra opzij als reservebuffer in onzekere tijden.

Uit een Nederlandse enquête door de beurs-app Bux blijkt dan weer dat bijna 8 op de 10 jongeren geen toegevoegde waarde zien in een spaarrekening. Maar liefst 80 procent van de jongeren onder de 25 (generatie Z) en 70 procent van de millennials denken dat beleggen de nieuwe manier is om een financiële toekomst op te bouwen. De oudere generaties daarentegen zien wel het nut in van een klassieke spaarrekening. (wdm)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.