Spaarboekje voor een kind

In sommige gevallen geeft een bank bij de geboorte van een kind gratis spaarrekening. Toch dien je in een dergelijk geval rekening te houden met een aantal verborgen risico’s. Zo voorkom dat je niet het maximale rendement uit het gespaarde geld zult halen. Verder moet je een afweging maken hoeveel geld je kind in handen zal krijgen op het moment dat het de volwassenheid heeft bereikt, en dus automatisch de eigenaar wordt van het spaarboekje dat jaren eerder op zijn, of haar, naam is geopend.

Volwassen als je achttien bent

Wanneer je ouders geregeld geld op je spaarboekje hebben gestort vanaf je kindertijd, dan kan het bedrag doorgaans behoorlijk oplopen. Op het moment dat je je achttiende verjaardag viert dan kan het dus gebeuren dat je opeens een flink bedrag krijgt. Met dit geld kun je dan in principe doen wat je wilt. Maar helaas zal niet iedereen op achttienjarige leeftijd ook volwassen genoeg zijn om met dit geld om te gaan. Sommige mensen hebben wellicht nog geen werk (gehad) en zijn zich niet goed bewust van de waarde van geld waardoor het gespaarde geld gemakkelijk over de balk gegooid kan worden.

Plotselinge geldnood van je ouders

Je ouders kunnen voor persoonlijke doeleinden geen geld van een spaarboekje afhalen dat op jou naam staat. Zelfs wanneer zij te maken hebben met een financiële tegenslag, dan kunnen zij dit bedrag niet gebruiken. Ouders dienen deze spaargelden namelijk beheren in het belang van hun kind en moeten ze rekenschap kunnen geven van hun daden. Indien je van een spaarboekje behoorlijk wat geld af wilt halen, dan moet dit voor bepaalde financiële behoeften van het kind zijn, zoals:

  • De financiering van een opleiding,
  • de aanschaf van meubels,
  • de aanschaf van een computer,
  • de aanschaf van een vervoermiddel.

Opbrengst van een spaarboekje van een kind

Een spaarboekje van een kind brengt helaas vaak maar weinig op. Momenteel is het rendement van deze spaarrekeningen dikwijls minder dan een procent. Met andere woorden: het rendement is lager dan de inflatie. De enige die baat heeft bij het bedrag dat op een spaarboekje van een kind staat, is de bank.

Ouders sparen en schenken later geld

Wanneer je, als ouder, toch wilt sparen voor je kind, dan kan je ook op een slimmere manier te werk gaan. Zo zal de formule van een levensverzekering een uitstekend alternatief zijn voor (groot)ouders die de risico’s van een spaarboekje willen omzeilen. Als het kind in kwestie 18 jaar wordt dan zal het gespaarde geld immers onherroepelijk in zijn, of haar, bezit komen. Het kind kan vervolgens vrijelijk bepalen wat te doen met het geld. Natuurlijk kun je het geld op een spaarboekje van een kind beperken zodat er slechts een beperkt bedrag direct vrijkomt.

Indien je meer geld aan je kind wilt geven, dan doe je er goed aan om zelf te sparen op je eigen naam via spaarformules die meer rendabel zijn, zoals beleggingen. Een vergelijkbare spaarinspanning zal op die manier een aanzienlijk groter bedrag opleveren om te schenken aan je kind.

Meer