Spaanse stad Girona start pilootproject met Res-betalingssysteem

In de Spaanse universiteitsstad Girona is gestart met een pilootproject waarbij particuliere consumenten bij een honderdtal lokale handelaars kunnen betalen met het alternatief betalingssysteem Res in plaats van met de euro. De Res is een Belgisch initiatief dat in het midden van de jaren negentig werd opgestart. In België wordt het systeem inmiddels gebruikt door honderdduizend particulieren en vijfduizend zelfstandigen en ondernemingen. In Girona zal het concept na twee jaar worden geëvalueerd, waarna het systeem mogelijk kan worden uitgebreid naar andere Spaanse regio’s.

“Het Spaanse project is een initiatief van Josep Lluis de la Rosa, professor aan de Universiteit van Girona,” merkt Walther Smets, oprichter en gedelegeerd bestuurder van Res, op. “Voor de realisatie van het pilootproject werd in samenwerking met de Universiteit van Girona de spinoff Social Currencies Management opgericht. De deelnemers aan het alternatief betaalsysteem zijn ook betrokken bij e-biking, een ander project van de La Rosa. De Spaanse universiteit en professor de La Rosa investeren 300.000 euro in het project.”

“De Res is een fiscaal en wettelijk aanvaarde munt die gebruikt wordt om de aangesloten leden-handelaars en de lokale economie impulsen te geven,” merkt Walther Smets nog op. “Het gaat om een professioneel uitgebouwd businessconcept met een eigen munt, een eigen betaalkaart, eigen rekening en online rekeningfaciliteiten, vergelijkbaar met een klassieke bankrekening.” Ter promotie zullen in september dit jaar ongeveer 10.000 prepaid Res-betaalkaarten met een startwaarde van 25 res gratis worden uitgedeeld aan de studenten van de Universiteit van Girona. (MH)