Spaanse oplossing voor de energiecrisis: gratis openbaar vervoer

Hoewel de prijzen van het openbaar vervoer al gehalveerd waren, heeft de Spaanse regering besloten om reizen via het openbare spoorwegnet Renfe vanaf september helemaal gratis te maken. Dit is een manier om de energiecrisis aan te pakken waarmee Europa te kampen heeft.

Naar het werk rijden of boodschappen doen: ook in Spanje is het allemaal veel duurder dan een jaar geleden. De inval van Rusland in Oekraïne heeft namelijk tot een heuse energiecrisis op het gehele continent geleid, en wordt dus ook op (een deel van) het Iberisch Schiereiland gevoeld. Daarbij komt nog de ongebreidelde inflatie (10,2 procent in Spanje).

Hoewel beleidsmakers uitwegen uit het moeras zoeken, zal het enige tijd duren voordat mogelijke oplossingen geïmplementeerd worden en resultaten worden geboekt. Spanje heeft echter een meer onmiddellijke maatregel genomen: het Zuid-Europese land heeft reizen met de trein gratis gemaakt.

Van 1 september tot het einde van het jaar zijn tickets voor meerdere reizen met lokale treinen, en reizen over middellange afstand op het Renfe-spoorwegnet gratis. Alleen enkele tickets en lange-afstandsreizen vallen niet onder de maatregel.

Milieu-impact

“Deze maatregel moedigt het maximale gebruik van dit soort openbaar vervoer aan, om de noodzakelijke dagelijkse verplaatsingen te garanderen met een veilig, betrouwbaar, comfortabel, zuinig en duurzaam vervoermiddel, in de buitengewone omstandigheden van de voortdurende stijging van de energie- en brandstofprijzen”, aldus het Spaanse ministerie van Vervoer, geciteerd door CNN.

Het doel van dit initiatief is dus de druk op de portemonnee van de bevolking te verlichten in een tijd waarin de brandstofprijzen recordhoogten bereiken. Tegelijk zou dan de vervuiling door auto’s en dus de milieu-impact ingeperkt worden.

Spanje is niet het enige Europese land dat voor een dergelijke oplossing van de energiecrisis heeft gekozen. Vorige maand startte Duitsland met een soortgelijk initiatief: een maandkaartje van 9 euro dat geldig is voor alle openbaar vervoer in het land – behalve voor lange-afstandstreinen. Het doel van het ticket, dat de hele zomer beschikbaar is, is het energieverbruik van het land te verminderen.

Beide initiatieven zijn uiteraard lovenswaardig, ook al hebben zij in het geval van Duitsland voor veel gêne gezorgd omdat het treinaanbod erbij niet was uitgebreid. Zal het andere naties inspireren, en zullen de inwoners dan ook volgen? Gratis treinen of niet, misschien hebben velen gewoon geen andere keuze dan zich met de auto te blijven verplaatsen – omdat het openbaar vervoer bijvoorbeeld geen betrouwbaar alternatief is…

(lb,kg)

Meer