Spaanse luchtvaartmaatschappij gaat vliegen met elektrische zeppelins

Het Spaanse Air Nostrum wil haar vloot verduurzamen. Daarom koopt het tien zeppelins van het Britse Hybrid Air Vehicles (HAV). Die zijn een stuk duurzamer omdat ze deels elektrisch zijn.

In 2016 maakte de zeppelin van HAV al meerdere testvluchten. Het ging om een met helium gevuld gevaarte van 92 meter lang, 44 meter breed en 26 meter hoog. De ‘Airlander’, zoals de zeppelin officieel heet, kan volgens het bedrijf vooral goed dienst doen op vluchten van stad naar stad.

Een tiende van de CO2

De zeppelin gebruikt dezelfde technologie als een vliegtuig en helikopter. Het is alleen een stuk duurzamer, omdat de motoren elektrisch worden aangedreven. Volgens HAV zorgt een vlucht voor een tiende van de CO2-voetafdruk per passagier, in vergelijking met een regulier vliegtuig. De uitstoot is zo’n 4,5 kilogram in plaats van 53 kilogram CO2 per persoon.

Volgens Kwasi Kwarteng van HAV kan de zeppelin een belangrijke rol spelen in de zoektocht naar schonere vormen van luchtvaart. Hij denkt bovendien dat het een boost kan geven aan de groene economie in eigen land. De fabrieken waar de zeppelins gebouwd worden leveren volgens hem bijna 2000 nieuwe banen op in het zuiden van Yorkshire, waar de toestellen worden gebouwd.

Over vier jaar in het Spaanse luchtruim

De zeppelin vliegt naar verwachting vanaf 2026 door het Spaanse luchtruim. Op welke routes het ‘vliegtuig’ wordt ingezet, daar zegt de luchtvaartmaatschappij nog niets over. Eerder zei HAV dat het verwacht van Barcelona naar Palma de Mallorca te kunnen vliegen in 4,5 uur. Dat is wel een stuk langer dan een ‘normale’ vlucht, waarbij je er 50 minuten over doet. Maar het is alsnog sneller dan met de boot.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20