Spaans toerisme heeft dalperiode coronapandemie definitief achter zich gelaten

Spaans toerisme heeft dalperiode coronapandemie definitief achter zich gelaten
David Benito/Getty Images

De Spaanse toeristische industrie heeft zijn dalperiode als gevolg van de uitbraak van de coronacrisis achter zich gelaten. Dat staat in een rapport van Exceltur, de federatie van de Spaanse toeristische bedrijven. Daarbij blijken de inkomsten voor de eerste keer hoger te zijn opgelopen dan vier jaar geleden.

Waarom is dit belangrijk?

De Spaanse toerismesector genereerde volgens Exceltur vorig jaar een omzet van 159 miljard euro; een stijging van 1,4 procent tegenover vier jaar geleden toen de wereldwijde coronapandemie de toeristische sector volledig lamlegde. Het toerisme vertegenwoordigde vorig jaar 61 procent van de totale groei van de Spaanse economie.

Eindelijk volledig herstel: Het voorbije jaar markeerde volgens Jose Luis Zoreda, ondervoorzitter van Exceltur, het volledig herstel van de Spaanse toeristische activiteit.

  • “Het toerisme maakte vorig jaar opnieuw meer dan 12 procent uit van het totale Spaanse bruto binnenlandse product”, benadrukt hij. Dat cijfer blijft echter nog altijd wel 0,4 procentpunt onder het niveau van vier jaar geleden.
  • Ook erkent Zoreda dat veel Spaanse toeristische ondernemingen niet de volledige baten van die heropleving ervoeren.
    • Dat verschil moet worden toegeschreven aan de toegenomen kosten waarmee de sector werd geconfronteerd.
    • De energiekosten stegen tegenover het jaar voordien met 29 procent, terwijl de arbeidskosten met 9 procent opliepen. Aan leveranciers diende 17 procent meer te worden betaald.
    • Dat kon niet worden gecompenseerd door de prijsstijgingen van 6,6 procent die de toeristische sector zelf aan hun klanten doorrekenden.

Ook positief nieuws voor tewerkstelling: Exceltur wijst er anderzijds op dat de toeristische bedrijven ook het werkgelegenheidsniveau van vier jaar geleden opnieuw evenaren.

  • Bovendien kon het aantal tijdelijke contracten in de toeristische industrie tot een historisch dieptepunt worden herleid.
  • De tijdelijke werkgelegenheid haalde in februari vorig jaar nog een aandeel van 30,4 procent, tegenover 8,8 procent aan het eind van het jaar.
  • Anderzijds wordt opgeworpen dat de sector nog steeds problemen ervaart om geschoold personeel aan te werven. Bovendien blijft ze kampen met inflatoire spanningen en loonstijgingen.

Verdere groei in het vooruitzicht: Exceltur betoogt verder nog dat het herstel in grote mate door een grote binnenlandse vraag werd gedragen, maar ook bij het aandeel buitenlandse bezoekers steeg.

  • Er werden het voorbije jaar 72 miljoen buitenlandse toeristen geteld, meer dan een verdubbeling van de 31 miljoen bezoekers het jaar voordien. De omzet liep daarbij op 29 miljard euro tot 69 miljard euro. Vier jaar geleden was er echter nog sprake van 83 miljoen buitenlandse toeristen en 71 miljard euro.
  • Het rapport merkt nog op dat een gemiddeld toeristisch verblijf vorig jaar 5,1 procent langer duurde dan het jaar voordien.
    • Daarnaast was er ook de impact van de doorgevoerde tariefverhogingen, terwijl er ook een grotere interesse voor toeristische bestemmingen en activiteiten uit de hogere prijscategorieën kon worden opgemerkt.
  • Zoreda beklemtoont tenslotte te verwachten dat de groei van de Spaanse toeristische sector zich ook dit jaar verder zal doorzetten.
    • Daarbij wordt gerekend op een omzet van bijna 168,5 miljard euro. Dat zou een stijging met 7 procent betekenen tegenover vorig jaar.
    • “De vooruitzichten zijn bijzonder hoopvol”, stipt Zoreda aan. “De consument toont opnieuw de vaste intentie om op reis te gaan.”
    • “Vele toeristische bedrijven getuigen dat klanten hen vertellen dat ze desnoods van de aankoop van kleding of apparatuur zouden willen afzien om toch op reis te kunnen gaan.”
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.