S&P Ratings heeft de kredietwaardigheid van 5 Amerikaanse banken in de Verenigde Staten verlaagd. Minder dan 15 dagen geleden deed Moody’s hetzelfde voor 10 andere bankinstellingen. Het bureau noemt een “moeilijke” kredietomgeving als verklaring voor zijn beslissing.
Na Moody’s verlaagt S&P de rating van 5 Amerikaanse banken: financiële storm op komst?

Waarom is dit belangrijk?
De situatie voor de banken is nogal paradoxaal. Door de sterke stijging van de rente krijgen de banken een gunstige depositorente van hun centrale bank, wat inkomsten voor hen oplevert. In België bijvoorbeeld hebben banken nog nooit zoveel winst gemaakt. Maar hoge rentetarieven betekenen ook dat er minder leningen worden verstrekt aan huishoudens en bedrijven en dat het moeilijker wordt om af te lossen. Een risicovolle omgeving die op alle banken weegt. Bovendien werden in de Verenigde Staten de kleinere spelers - de regionale banken - gedwongen om hun rentetarieven te verhogen om te voorkomen dat hun klanten hun geld zouden meenemen naar oorden met een beter rendement. In maart veroorzaakte deze situatie paniek die leidde tot verschillende bankruns. Vandaag laten Moody's en S&P zien dat de situatie nog lang niet voorbij is.In het nieuws: S&P verlaagt de rating van 5 regionale banken in de VS.
- KeyCorp, Comerica Inc, Valley National Bancorp, UMB Financial Corp en Associated Banc-Corp kregen een ratingverlaging van één notch. Verschillende andere instellingen hebben ook een negatieve outlook gekregen.
- Het kredietklimaat is moeilijk. De regionale banken hebben hun tarieven moeten verhogen om te voorkomen dat klanten hun kapitaal zouden terugtrekken. Maar soms is dat niet genoeg. S&P noemde bijvoorbeeld Comerica’s daling van de gemiddelde deposito’s met 14 miljard dollar op jaarbasis.
- In totaal heeft 90 procent van de door S&P beoordeelde bankinstellingen een stabiele outlook. De overige 10 procent heeft een negatieve outlook, maar geen enkele heeft een positieve outlook, maakte het ratingbureau maandag bekend.
- Twee weken geleden verlaagde Moody’s de rating van 10 regionale banken en waarschuwde het dat het van plan was hetzelfde te doen voor grotere spelers zoals Bank of New York Mellon, State Street en Northern Trust.
In detail: een moeilijke omgeving.
- Twee weken geleden gaf Moody’s 3 redenen voor de verlaging: hogere financieringskosten, een mogelijk gebrek aan liquiditeit en onzekerheden in de vastgoedsector.
Bankencrisis in de Verenigde Staten
Terugblik: De verlaging van de kredietwaardigheid is ook het gevolg van de crisis bij regionale banken in de VS. Eerder dit jaar werden instellingen als Silicon Valley Bank (SVB) en Signature Bank gedwongen failliet te gaan. Klanten trokken massaal hun deposito’s terug, maar de financiële instellingen hadden niet genoeg liquiditeit. Daarom werden ze gedwongen om laagrentende schuldpapieren met verlies te verkopen.
- Hoewel de autoriteiten veel moeite hebben gedaan om het vertrouwen te herstellen, heeft Moody’s gewaarschuwd dat banken nog steeds ongerealiseerde verliezen op hun balans hebben staan. Dit kan tot problemen leiden als hun klanten massaal naar de uitgang rennen.
- In juni meldde de Financial Times bijvoorbeeld dat Bank of America aan het eind van het eerste kwartaal een ongerealiseerd verlies van ongeveer 100 miljard dollar had.
- Moody’s wees erop dat de rente in de VS nog wel enige tijd hoog zal blijven, waardoor vastrentende activa in de portefeuilles van banken extra onder druk zullen blijven staan.
- Tijdens haar laatste vergadering verhoogde de Federal Reserve de rente met 25 basispunten naar een bandbreedte van 5,25 procent tot 5,50 procent. Dit is het hoogste renteniveau in 22 jaar. En er kunnen nog meer verhogingen volgen.
- Het ratingbureau was ook van mening dat banken met een groter aandeel vastrentende activa op hun balans grotere beperkingen zullen ondervinden op het gebied van winstgevendheid en het vermogen om kapitaal te laten groeien en leningen te blijven verstrekken.
Financiële crisis?
De moeder van alle crises: in een omgeving van hoge rentes en enorme schulden zien sommige economen alle waarschuwingssignalen van een grote financiële crisis.
- In de Verenigde Staten bereiken private en publieke schulden recordhoogtes. Het aantal wanbetalingen bij bedrijven neemt toe en banken raken hun leningen met een hoog risico kwijt.
- In China hangt een zweem van 2008, met de huidige vastgoedcrisis.
(nd)