Soros over Poetin: “Hij chanteert Europa. Russische gasreserves zitten bijna vol”

Volgens Hongaars-Amerikaans hedgefondsmanager George Soros kunnen Europese landen wel degelijk een pressiemiddel inzetten tegen het Kremlin.

In een brief aan de premier van Italië, Mario Draghi, schrijft de beleggingsmiljardair dat Poetin “Europa duidelijk chanteert” door te dreigen met het inhouden van gasleveringen (of door, in het geval van Finland, Bulgarije en Polen, de gaskraan daadwerkelijk dicht te draaien).

Soros meent dat Europa, als grootste importeur van Russisch aardgas, echter ook druk op Rusland kan uitoefenen. Hoe komt hij daarbij?

“Onderhandelingspositie niet zo sterk”

Zijn analyse: “Hij (Poetin, red.) sloeg gas op in plaats van het te leveren aan Europa. Daardoor ontstond een tekort, stegen de prijzen en verdiende hij veel geld, maar zijn onderhandelingspositie is niet zo sterk als hij doet voorkomen.”

Want: “Men schat dat de Russische opslagcapaciteit in juli vol zal zijn. Europa is zijn enige markt. Als hij Europa niet bevoorraadt, moet hij de reservoirs in Siberië, waar het gas vandaan komt, stilleggen. Het gaat om zo’n 12.000 bronnen. Het kost tijd om ze stil te leggen en als ze eenmaal stilgelegd zijn, zijn ze moeilijk weer te openen vanwege de ouderdom van de apparatuur”, citeert Bloomberg het schrijven.

Poetin heeft de gasinkomsten uit Europa nodig om zijn economie te ondersteunen, klinkt het. Soros spoort Europa daarom aan om zware belastingen te heffen op de invoer van Russisch gas. “Rusland zou de afzet die het verloren heeft nooit meer terugkrijgen”, aldus nog de miljardair in de brief aan Draghi.

Soros voegt er wel aan toe dat regeringsleiders op ons continent “dringend voorbereidingen” moeten treffen voordat ze deze onderhandelingspositie gebruiken (lees: de gasreserves bijvullen met gas van niet-Russische exporteurs).

Gasopslag

Leon Izbicki, een medewerker bij energie-onderzoeksinstituut Energy Aspects, is het ermee eens dat de Russische gasopslag bijna vol is.

“Rusland ging de vorige winter in met recordhoge voorraden van ongeveer 72,6 miljard kubieke meter en mikt voor de winter van 2022 op een nog hogere doelstelling qua ondergrondse opslag; 72,7 miljard kubieke meter”, schrijft hij in een e-mail aan CNBC. “Het lijkt aannemelijk dat Rusland dit doel al deze zomer kan bereiken.”

Hij voert aan dat Rusland niet over de middelen beschikt om gas uit Europa om te leiden naar bijvoorbeeld Azië, wegens een gebrek aan pijpleiding-infrastructuur.

Chinese Communistische Partij

Soros is niet aan zijn proefstuk toe wat geopolitieke analyses betreft. Zo zei hij eerder deze week op het WEF nog dat we met de Russische inval in Oekraïne aan de vooravond van een Derde Wereldoorlog staan. Poetin, aldus de miljardair, moet koste wat kost verslagen worden, of de wereldbeschaving gaat eraan.

Eerder dit jaar verwoordde de 91-jarige zijn mening dat het jaar 2022 een “keerpunt” zou zijn waarin de wereld beslissend zou kantelen, hetzij in de richting van openheid en vrijheid, hetzij in de richting van dictatuur en onderdrukking. Hij wees in het bijzonder op de toenemende agressie van de Chinese Communistische Partij (CCP) op het wereldtoneel, in combinatie met de binnenlandse problemen waarmee het regime te kampen heeft.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20