Sophie Wilmès is geen kandidaat-premier: ‘Waarschijnlijk word ik vicepremier’

Sophie Wilmes (MR)
Sophie Wilmès (MR) – Isopix

Huidig premier Sophie Wilmès (MR) is niet van plan om zichzelf op te volgen als premier, maar ze blijft wel in de Wetstraat. Waarschijnlijk als vicepremier. Dat zei ze zaterdagochtend op Radio 1.

‘Ik heb nog steeds een politiek engagement en wil blijven positief bijdragen aan de maatschappij, maar dat kan ook als je geen premier bent’, klinkt het. ‘Het zijn dan ook mijn laatste dagen hier. Tijd om wat afstand te nemen na een moeilijke periode. Of toch waarschijnlijk. Want in België weet je nooit.’

Wilmès nam het premierschap in oktober 2019 over van partijgenoot Charles Michel toen die vertrok naar Europa om daar voorzitter van de Europese Raad te worden. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ze gewoon de stoel zou warm houden voor de premier van een volgende regering, maar toen brak de coronacrisis uit. Plots kreeg de ontslagnemende minderheidsregering van MR, Open Vld en CD&V volmachten van de oppositie om de coronacrisis aan te pakken, wat Wilmès meteen op het voorplan zette.

‘Snel strengere maatregelen’

Over die coronacrisis zei Wilmès in hetzelfde gesprek dat er snel strengere maatregelen zullen komen in bepaalde regio’s. Dat leidt hier en daar tot animo, want woensdag nog maar kondigde de premier versoepelingen aan. ‘Woensdag zat ons land nog in een gele zone en hebben we de maatregelen daaraan aangepast’, zegt ze. ‘Vandaag zitten we nog steeds grotendeels in een gele zone, maar bepaalde steden – zoals Brussel – niet. Daar moeten dus striktere maatregelen komen.’ Er is een barometer onderweg om te bepalen wat de regels zijn bij welke kleur.

Maar vanaf donderdag is het de beurt aan iemand anders om de coronacrisis in goede banen te leiden. De regeringsonderhandelingen, die nu al een jaar en vier maanden aanslepen, lopen op hun laatste benen en op 1 oktober zou er een regeringsverklaring moeten liggen. De grootste kanshebbers om premier te worden zijn de huidige formateurs Alexander De Croo (Open Vld) en Paul Magnette (PS).

‘Nooit geroepen op Bouchez’

Wilmès zit zelf mee aan de onderhandelingstafel, maar vooral ter ondersteuning van MR-voorzitter George-Louis Bouchez. Het gerucht dat ze op hem zou hebben staan roepen omdat hij te veel dwars lag ontkent ze. ‘We hebben uiteraard soms meningsverschillen, maar die worden op een professionele manier uitgeklaard. George-Louis doet zijn job. Hij verdedigt het standpunt van de MR’, klinkt het nog.