Sophie Wilmès in haar nopjes tijdens koninklijke missie

Naast Dermagne en Verlinden was ook MR-vicepremier Sophie Wilmès mee in de Verenigde Arabische Emiraten, nadat ze de koning ook vergezelde in Oman. Ook zij kwam met een eigen agenda, waarbij ze zowel in Oman als in de VAE haar stokpaardje op tafel legde: de vrouwenrechten. “Men kent mij ondertussen én mijn reputatie daarover. Dus men verwacht eigenlijk wel dat het daarover zal gaan”, zo lichtte Wilmès daarover toe.

  • De voormalige premier voelt zich overigens duidelijk goed in haar vel: als minister van Buitenlandse Zaken is ze een heel ander persoon dan de verkrampte eerste minister die destijds de coronacrisis moest managen, onder haast onmogelijke omstandigheden, met een minderheidskabinet.
  • Komt daarbij dat haar naam circuleert als opvolger voor Jens Stoltenberg, de Noorse NAVO-baas die in september afzwaait. Ze heeft als oud-premier en huidig minister van Buitenlandse Zaken de juiste adelbrieven, en is bovendien vrouw: in een nieuwsstukje van Bloomberg dook haar naam eind januari op, vanuit de wandelgangen van de defensieorganisatie. De Belgische pers ontdekte dat afgelopen weekend.
  • “Geen enkele commentaar”, zegt met zelf met een grote smile, net als haar entourage, die handig rond de vraag heen danst. Geen ontkenning dus: het kan immers nooit kwaad om genoemd te worden voor stevige posten.
  • Of het echt realistisch is, is een andere vraag: met Charles Michel (MR) heeft België al een erg hoge internationale functie, van dezelfde politieke familie bovendien. En zoals gezegd: de dada van Wilmès zijn vrouwenrechten, niet meteen militaire vraagstukken. Maar, never say never. Al is het nog een heel brede zoektocht: zelfs de naam van Michel zelf circuleert.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.