Sonos klaagt Google aan voor stelen van zijn technologie

De Amerikaanse speakerproducent Sonos beweert dat Google zijn technologie om draadloos muziek te spelen in verschillende kamers tegelijk illegaal gebruikt.

De bedrijven werkten in 2013 samen om Googles muziekdienst te integreren in de slimme speakers van Sonos. Daardoor kreeg Google lucht van hoe Sonos zijn draadloze luidsprekers, waar het bekend mee is geworden, liet werken.

‘In 2015 brak Google dan ook ons patent toen het zijn eigen draadloos muzieksysteem, Chromecast Audio, introduceerde’, staat in de aanklacht die Sonos dinsdag neerlegde. ‘De jaren daarop is het alleen maar erger geworden, omdat Google zijn draadloze activiteiten uitbreidde naar een dozijn andere toestellen.’

Minder duur

In de aanklacht staat verder dat Google niet alleen de technologie kopieerde, maar ook Sonos ondermijnde door substantieel minder te vragen voor zijn speakers. Een Sonos-speaker kost honderden euro’s, bij Google betaalt u gemiddeld 45 euro.

‘We hadden de voorbije jaren meerdere gesprekken met Sonos over onze beider rechten en vinden het jammer dat Sonos deze keuze heeft gemaakt in plaats van de gesprekken voort te zetten’, zegt een Google-woordvoerder aan de Amerikaanse zakenzender CNBC. ‘We betwisten de uitspraken volledig.’

Ook Amazon bracht dezelfde soort speakers op de markt. Sonos dagvaardt Amazon niet, maar hint er in de aanklacht wel op dat de e-commercegigant in hetzelfde bedje ziek is. Volgens de krant The New York Times durft Sonos de beide bedrijven niet tegelijk voor de rechter te dagen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20