Hoe kun je tijdens een sollicitatiegesprek vragen over reisbereidheid beantwoorden?

 

Op het moment dat je een sollicitatiegesprek gaat voeren, dan kan je worden gevraagd: “Ben je bereid om te reizen naar je werk?” In de regel zul je alleen deze vraag gesteld krijgen op het moment dat de baan dit regelmatig van je vraagt. Een werkgever zal aan de hand van een antwoord op deze vraag kunnen beoordelen of je bereid, en in staat, bent om zo veel als nodig is voor deze baan te reizen. Bij de beantwoording van deze vraag wil je uiteraard u eerlijk zijn over je flexibiliteit, maar dit is tevens een uitgelezen kans voor werkgever om één of meerdere vervolgvragen te stellen over het aantal en het soort reizen. Hieronder hebben we een aantal adviezen voor je verzameld met betrekking tot de manier waarop je deze vraag kunt beantwoorden. Daarnaast hebben we een aantal voorbeeldantwoorden dat je kunt gebruiken als basis voor je persoonlijke antwoord op dit soort vragen.

Hoe kun je vragen over reisbereidheid beantwoorden?

Voordat je naar je sollicitatiegesprek gaat, is het verstandig om je te oriënteren op de reizen die je eventueel voor je werk moet gaan maken. Idealiter zou je moeten weten of je voor de vacante functie wel één of meerdere keren op reis moet gaan. Op het ogenblik dat je van jezelf weet dat je absoluut niet kunt reizen voor het werk, dan kun je beter op zoek gaan naar een functie waarvoor je niet regelmatig rekening hoeft te houden met een zakenreis.

Je dient uiteraard altijd eerlijk te zijn over je reisbereidheid met betrekking tot een vacante baan. Het is belangrijk om deze vraag eerlijk te beantwoorden en er zal dan ook geen reden zijn om te zeggen dat je bereid bent om op reis te gaan wanneer je daar eigenlijk helemaal niet toe bereid bent.

Bovendien zul je ook direct je beperkingen moeten vermelden als je deze vraag gesteld krijgt tijdens een sollicitatiegesprek. Indien je eventuele beperkingen hebt die zakenreizen nadelig zouden kunnen beïnvloeden, dan dien je ervoor te zorgen dat je deze duidelijk maakt. Op het moment dat je bijvoorbeeld in het weekend graag thuis bent bij je gezin, dan dien je dit uit te leggen aan je gesprekspartner en tevens zeggen dat je alleen kunt reizen van maandag tot en met vrijdag. Maar ook nu weer geldt dat je eerlijk mogelijk moet zijn als je een antwoord op deze vraag geeft zodat je niet in dienst wordt genomen voor een functie die je uiteindelijk niet naar behoren uit kunt voeren.

Wanneer er vervolgvragen worden gesteld?

Nadat je een vraag hebt beantwoord over je reisbereidheid tijdens een sollicitatiegesprek, dan is de kans groot dat de werkgever je één of meerdere vervolgvragen gaat stellen. Naast de vraag “Bent je bereid om voor je werk te reizen?” bestaat er eveneens een kans dat je een antwoord moet geven op andere vragen die iets te maken hebben met het reizen voor de zaak.

Zelfs indien je aan hebt gegeven dat je bereid bent om voor je werkgever op reis te gaan, kun je vervolgvragen verwachten.

Daarnaast kun je zelf ook vragen stellen aan je gesprekspartner over het reizen voor je werk zodat je meer te weten komt over de aard van de reizen en de voorwaarden die aan deze zakelijke trips zijn verbonden. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen over hoeveel reizen doorgaans gemaakt moeten worden (indien dit nog niet in de functie-eisen staat vermeld). Verder zou je eveneens kunnen vragen hoe vaak een bepaalde reis gemaakt zal worden en hoelang een dergelijke trip duurt. Je kunt immers één dag per week op reis worden gestuurd door je werkgever, maar even goed elk jaar een maand onderweg zijn voor je werk. Tevens kun je vragen stellen aan je potentiële werkgever over de bestemmingen van de zakenreizen die gekoppeld zijn aan de baan waar je voor solliciteert en of hierbij al dan niet in het weekend zal zijn inbegrepen. Met de informatie die je op deze manier hebt verzameld, kun je immers een eerlijk antwoord geven op de vraag. Dit zal verder voorkomen dat je achteraf voor verrassingen komt te staan en je wellicht gaat verbazen over het aantal zakenreizen dat je moet gaan maken.

Bij de beantwoording van vragen over je reisbereidheid zul je eveneens voorbeelden moeten geven van reizen die je in het verleden voor je werkgever hebt gemaakt (mits dit van toepassing is). Wanneer je in je voormalige functie eveneens vertrouwd was met reizen voor de zaak, dan kun je uitleggen op welke manier je reisde. Dit zal je gesprekspartner namelijk laten zien dat je ervaring hebt met dergelijke trips.

Een sollicitant dient zich altijd te richten op de manieren waarop hij, of zij, het bedrijf kan helpen. Bij de beantwoording van deze vraag zul je om die reden dan ook voorbeelden moeten vermijden die duidelijk laten zien dat je zelf profiteert van dit soort reizen. Je zegt bijvoorbeeld beter niet dat je geniet van je verblijf in een gratis hotelkamer of dat zakenreizen een uitgelezen kans zijn om de wereld rond te reizen op kosten van het bedrijf. In plaats daarvan dien je te benadrukken waarom je denkt dat reizen belangrijk is voor de job waar je voor solliciteert.

Voorbeelden van correcte antwoorden

  • Ik ben zeker bereid om te reizen. In het verleden heb ik gewerkt als vertegenwoordiger en het maken van zakentrips hoorde gewoon voor een groot deel bij de werkzaamheden. Mijn vorige baan vroeg van me dat ik de helft van mijn werktijd onderweg doorbracht, terwijl de baan binnen uw bedrijf slechts 25 procent reistijd vraagt en dat kan ik dan ook prima aan. Indien u me in dienst neemt zal ik dan ook absoluut bereid zijn om als dat nodig is voor uw bedrijf op reis te gaan.
  • Ik ben absoluut bereid om te reizen. Ik denk dat het heel belangrijk is om regelmatig mijn klanten persoonlijk te ontmoeten om op die manier onze werkrelatie te ontwikkelen. Maar ik zou wel graag wat meer informatie krijgen over de aard van de reizen die hiervoor nodig zijn. Alleen dan kan ik me een echt goed beeld vormen van de baan en de werkroosters. Is het de bedoeling dat ik wekelijks, of eens in de paar weken of maanden, voor de zaak op reis ga als ik wordt aangenomen voor deze job?
  • Hoewel ik kinderopvang nodig heb om in de stad te kunnen blijven gedurende het weekend, ben ik zeer flexibel als het gaat om mijn werkrooster op weekdagen. Ik heb veel gereisd voor mijn vorige baan en ik heb geen probleem met een groot aantal dagen dat ik onderweg zal zijn voor de zaak. Kunt u me vertellen of de reizen voor deze job op weekdagen zullen zijn, of dat deze ook in het weekend kunnen vallen.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20