Snuffelden Chinese hackers al sinds 2019 in systemen Binnenlandse Zaken?

De hackergroep Hafnium, die opereert vanuit China en vermoedelijk staatsgestuurd is, had mogelijk twee jaar lang toegang tot de computersystemen van Binnenlandse Zaken. Dat meldt De Standaard.

Volgens De Standaard staat het vast dat indringers toegang hadden tot praktisch alle communicatie en interne data van Binnenlandse Zaken. Het lek zou intussen gedicht zijn, maar de eerste sporen gaan terug tot het voorjaar van 2019. De indringers zouden een zwakheid in het mailsysteem Microsoft Exchange uitgebuit hebben.

De belletjes gingen rinkelen toen in maart verscheidene internationale instellingen melding maakten van cyberaanvallen via het Microsoftgat. Op Belgisch niveau waarschuwde het federale Computer Emergency Response Team (CERT.be) dat het om ‘rode vlag’-incidenten van de hoogste prioriteit ging. De overheidswaakhond beval toen de installatie van updates aan voor Exchange-servers die van buitenaf toegankelijk zijn.

Cyberstrategie 2.0

Vorige week nog kondigde de federale regering een ‘cyberstrategie 2.0’ aan. De ambitie is om ‘van België een van de minst kwetsbare landen van Europa te maken’, verklaarde premier Alexander De Croo in een mededeling. ‘De opkomst van een steeds digitalere samenleving en het toenemend gebruik van nieuwe technologieën gaan wereldwijd gepaard met meer cyberaanvallen, maar ook, zoals de recente gebeurtenissen nogmaals hebben aangetoond, met steeds uitgebreidere en ernstigere aanvallen’, klonk het nog.

Eerder deze maand was er de cyberaanval op overheidsnetwerk Belnet, precies op de dag dat de Kamer vertegenwoordigers van de Oeigoeren uitgenodigd had om over de wandaden van het Chinese beleid te komen vertellen.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20