Sluiting van een historische beursdag: Dow klokt af op 30.064, ook S&P 500 zweeft naar recordhoogte

De S&P 500 steeg met 1,6 procent naar 3.635 punten. Daarmee brak de toonaangevende index zijn eigen record van eerder deze maand. De industriële mand van de Dow Jones bleef ook na sluiting boven de magische kaap van 30.000 punten. Beleggers zijn in hun nopjes nu de storm in de Amerikaanse politiek stilaan gaat liggen. Bovendien hopen ze dat het goede vaccinnieuws een terugkeer naar business as usual inluidt. 

De Dow Jones Idustrial Average geeft de beurswaarde weer van dertig van de belangrijkste Amerikaanse bedrijven, zoals Coca-Cola, Apple en Nike. In februari was de index al aan het flirten met de symbolische grens van 30.000 punten, en toen sloeg corona toe. De Amerikaanse financiële markten hebben vandaag dus wel degelijk een belangrijk omslagpunt bereikt. 

De rally van vandaag werd gestuwd door het nieuws dat President Trump zei dat zijn administratie de transitie mocht voorbereiden voor zijn opvolger Biden. Daarmee nam hij een hoop onzekerheid weg, waar beleggers traditioneel een broertje dood aan hebben. 

Alle curves wijzen naar boven

Het was zoeken naar slecht nieuws op de financiële markten: De Dow ging iets minder dan 1,5 procent omhoog, de S&P 500 steeg met 1,6 procent vandaag. Techindex Nasdaq boerde ook goed met een stijging van 1,3 procent. De internationale olieprjs steeg naar het hoogste niveau sinds de onrust op de markten in het voorjaar. Zelfs de bitcoin zal waarschijnlijk vandaag of morgen de magische kaap van 20.000 dollar bereiken.

In vergelijking met het begin van het jaar staat de S&P 500 momenteel 12 procent hoger, terwijl hij op een bepaald moment nog 30 procent gecrasht was. Zo’n rollercoaster hebben beursanalisten nog nooit meegemaakt. 

De aandelen die die de rally van vandaag stuwden zijn nagenoeg allemaal vertegenwoordigers van de oude economie: rederijen van cruiseschepen, luchtvaartmaatschappijen en oliegiganten. Een herstel van de olievraag in 2021 is volgnes verschillende analisten nu bijna een zekerheid. 

Alle geluiden van ‘we gaan het beter doen na corona’ ten spijt, lijken we af te stevenen op business as usual, tot groot jolijt van Wall Street.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20