Slechts in 5 landen wordt meer Coca-Cola gedronken dan in België

Slechts in vijf landen wordt meer Coca-Cola gedronken dan in België. Dat blijkt uit een rapport van de frisdrankenproducent zelf. In 2011 dronken we gemiddeld 340 glazen Coca-Cola per persoon; in 1991 waren er dat amper 201, al ging het in 2001 al over 295 glazen van 23 cl. Wereldwijd ligt het gemiddelde op 92 glazen per jaar.

De grootste coladrinkers op aarde zijn de Mexicanen, die in 2011 ruim 728 glazen achterover sloegen. Dat zijn er gemiddeld twee per persoon per dag. Niet voor niets heeft dat land volgens cijfers van het Mexicaanse Ministerie voor Volksgezondheid ook de dikste bevolking ter wereld. 72% van de Mexicaanse vrouwen en 67% van de Mexicaanse mannen lijden er aan overgewicht. Ook onder kinderen zijn de cijfers alarmerend. Niet minder dan 4,1 miljoen 5 tot 11-jarigen of 26% van het totaal aantal kinderen in deze leeftijdscategorie zijn nu al te zwaar.

In Mexico is de consumptie van groenten de afgelopen 10 jaar met 30% gedaald en veeleer vervangen door suikerhoudende dranken als Coca-Cola. Om die evolutie af te remmen heft de lokale regering sinds kort een extra belasting (0,08 dollar per liter) op suikerhoudende frisdranken. 

Naast Mexico wordt enkel in Chili, de Verenigde Staten, Panama en Argentinië meer Coca Cola gedronken dan bij ons. In de top 12 van meest colaverslaafde landen verminderde enkel in de VS de consumptie in vergelijking met 10 jaar geleden.

 

Meer