Slechte signalen bij Europese Commissie over Belgische overheidsfinanciën

Dat de begroting van de federale overheid rammelt, is geen staatsgeheim. Maar een nieuw rapport van de Europese Commissie, dat vrijdag werd voorgesteld in de Kamer, leest toch bijzonder pessimistisch.

  • Om te beginnen verwacht de Europese Commissie de allerlaagste economische groei in Europa. Over heel Europa hanteert men groeiverwachtingen van gemiddeld 4,3 procent, in België is dat maar 2,6 procent.
  • En erger nog: België is het enige land in de Club Med-groep, landen met een torenhoge staatsschuld, waar die nog verder aandikt. In Griekenland, Italië en Frankrijk, daalt die bijvoorbeeld. Enkel in Malta, Estland, en Letland nemen de schulden dus nog toe, net als in België. Dat heeft te maken met de 5,1 procent tekort, die België ook nog optekent voor 2021. Nederland zit aan 2,1 procent, Griekenland zit aan 3,9 procent.
  • Maar tegelijk ontspringt België wel de dans van ‘nauwer toezicht’ van de Europese Commissie, wat voor twaalf landen wel geldt. Meteen dus wel goed nieuws voor de Vivaldi-ploeg. Die ontlopen de blaam van de EU op deze manier.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20