Slachtoffers schietpartij eisen 114 miljoen dollar van wapenfabrikant Smith & Wesson

De slachtoffers van een schietpartij in het Canadese Toronto in juli 2018 verwijten het bedrijf dat het geen slimme technologie installeerde in zijn wapens, zodat mensen zonder vergunning ze niet kunnen gebruiken.

De technologie blokkeert onbevoegden op basis van vinger- of handafdrukken. Volgens de aanklagers beloofde Smith & Wesson in 2003 om ze in zijn toekomstige wapens te gebruiken, maar deed het dat niet.

Het wapen dat gebruikt werd bij de schietpartij werd pas ontwikkeld in 2005 en maakte geen gebruik van het blokkeringsmechanisme. De schutter had het wapen gestolen. Er vielen twee doden en 13 gewonden.

‘Gevaar voor de samenleving’

‘De beklaagde wist dat het wapen een gevaar voor de samenleving was en had dus de plicht om te verzekeren dat elk wapen dat op de Canadese markt gebracht werd niet door onbevoegden kon bediend worden’, klinkt het in de klacht.

De rechter moet nog bepalen of het wordt behandeld als een groepsvordering of dat hij alle zaken individueel bekijkt. De start van de zaak is gepland voor september 2021.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20