Situatie in Kazachstan gestabiliseerd met hulp van Russische troepen

De overheid van Kazachstan verklaarde zondag dat de situatie in het hele land opnieuw onder controle is. Afgelopen week vond er in het Centraal-Aziatische land de dodelijkste uitbarsting van geweld plaats in zijn 30-jarige geschiedenis.

Nadat er vorige week tientallen mensen zijn gestorven tijdens de repressie van een enorme protestgolf in Kazachstan, is de situatie nu opnieuw onder controle. Dat zou deels te danken zijn aan vredestroepen die buurland Rusland stuurde. Die soldaten zouden nu “strategische faciliteiten” bewaken om de orde te handhaven. De hoofdstad Almaty werd woensdag bestormd door betogers nadat energieprijzen in het land de hoogte in schoten. 

Allerlei beveiligings- en inlichtingendiensten deelden aan Kazachstaans president Kassym-Jomart Tokajev zondag mee dat ze dit weekend zullen doorgaan met “opruimacties” in wat de politicus een “grote antiterrorismeoperatie” noemde. Duizenden betogers werden bij die acties gearresteerd. Een deel van hen stak dan ook openbare gebouwen in brand tijdens de betogingen, waartoe Tokajev vorige week het bevel gaf om met scherp te schieten op de woeste massa.

Karim Massimov, het voormalige hoofd van de inlichtingendienst van Kazachstan is ondertussen gearresteerd op verdenking van hoogverraad.

Ruimtebasis en olievelden veilig stellen

Een door de Russen geleide Collective Security Treaty Organisation (CSTO) stuurde vorige week troepen om de orde te herstellen, op uitnodiging van Tokajev. De Russische interventie kwam op het moment dat er sprake is van hoge spanningen tussen Rusland en de VS naar aanleiding van de Oekraïense kwestie. Daar bouwen de Russen een troepenmacht op om het land mogelijk opnieuw binnen te vallen. Poetin zal dus tijdelijk afgeleid zijn door de gebeurtenissen in Kazachstan, dat een belangrijke bron voor uranium is.

Ondertussen zijn er een “aantal strategische faciliteiten” onder de bescherming van de CSTO geplaatst, verklaarde het presidentschap in een veiligheidsbriefing. Over welke faciliteiten het precies gaat, is niet duidelijk, voert persbureau Reuters aan.

De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos verklaarde vorige week wel dat de veiligheid rond het Kazachstaanse Baikonur Cosmodrome, dat door Rusland wordt gebruikt voor ruimtelanceringen, versterkt was. Ook de productie van het door Chevron geëxploiteerde Tengiz-olieveld zal wellicht een primair doelwit voor versterking zijn.

(am)

Meer