Situatie in getroffen provincies stabiliseert, nog 37.000 gezinnen zonder elektriciteit

De situatie in de provincies die het zwaarst getroffen zijn door de overvloedige regen en daaropvolgende overstromingen verbetert geleidelijk aan. Er vinden nog steeds zoekacties plaats, maar de reddingsacties zijn zo goed als afgelopen. Dat meldt het Nationaal Crisiscentrum vandaag. Zowat 37.000 gezinnen in de provincies Luik en Waals-Brabant zitten nog zonder stroom en er zijn ook nog problemen met het drinkwater.

De grootste problemen situeren zich nog in de provincies Luik en Waals-Brabant. In Luik wordt nog steeds water weggepompt. Daarnaast zijn ook nog 245 elektriciteitscabines buiten werking, waardoor 17.150 gezinnen zonder elektriciteit zitten. In Waals-Brabant zijn 279 elektriciteitscabines buiten werking, waardoor daar 20.000 mensen zonder stroom zitten.

In Luxemburg en Namen ligt de focus nu hoofdzakelijk op de herstel- en opruimwerkzaamheden. Defensie steekt in Namen een handje toe in de gemeenten Profondeville, Walcourt en Yvoir.

In Vlaanderen zorgt vooral het waterpeil van de Demer en de Dijle in Vlaams-Brabant nog voor zorgen. Het Crisiscentrum benadrukt dat de situatie onder controle is, maar minutieus wordt opgevolgd. In Limburg daalt het peil van de Maas sterk, het peil van de Velpe en de Gete blijft wel stijgen. Het centrum van Halen staat wel nog steeds onder water. Ook de dijkbreuk in Herk-de-Stad wordt in de gaten gehouden.

Het Crisiscentrum benadrukt nog dat iedereen die hulp wil bieden een gift kan overmaken op het rekeningnummer van het Rode Kruis BE70 0000 0000 2525. Wie zich als vrijwilliger wil opgeven, kan dat doen op het crisisvrijwilligersplatform van het Rode Kruis.

Lees ook: Wat is het plan van de EU om de opwarming van de aarde aan te pakken – en kan het werken?

Meer
Lees meer...
Markten