Singapore neemt voortouw met zelfrijdende bussen

Pendelaars in Singapore kunnen nu gebruikmaken van zelfrijdende bussen tegen een kleine vergoeding. Met de proef zet de stadstaat weer een stap dichter richting een openbaar vervoersnetwerk zonder bestuurders. 

Singapore is de afgelopen jaren een proeftuin geworden voor allerhande zelfrijdende voertuigen. Het investeert niet alleen in technologie van eigen bodem om het gebruik van het openbaar vervoer te doen stijgen en om de systemen efficiënter te maken, maar nodigt ook buitenlandse bedrijven uit om er hun technologie te testen. 

In de testfase, die deze week van start is gegaan en die drie maanden zal duren, kunnen passagiers via een app een busrit boeken die hen buiten de spitsuren meeneemt in het Singapore Science Park, hét centrum voor onderzoek, ontwikkeling en technologie in Singapore. Hoewel de bussen zelf kunnen rijden, is er toch nog een chauffeur aan boord die de besturing kan overnemen. Een busrit kost ongeveer 12 eurocent. 

Best voorbereid

Het is echter niet de eerste keer dat Singapore proeven doet met zelfrijdende bussen: het begon er al in 2015 mee te experimenteren. Eerder dit jaar ging ook nog een proef met zelfrijdende veegmachines van start.

Uit een studie die KPMG onder dertig landen heeft verricht en die vorig jaar werd gepubliceerd, bleek dat Singapore het best voorbereid is op de komst van de zelfrijdende auto, gevolgd door Nederland. Singapore wil dat 90 procent van alle stadsritten op termijn binnen drie kwartier moeten kunnen worden afgelegd. 

‘Onderweg leren’

Minister van Transport Ong Ye Kung, die aanwezig was bij de officiële lancering van het nieuwe project met de autonome bussen, laat zich lovend uit over de praktische aard van dergelijke initiatieven.

‘Soms kunnen we onderzoek doen en voorbereidingen treffen en plannen maken, terwijl het vaak beter is om gewoon te beginnen met iets te doen, en onderweg te leren’, zei hij. ‘Op die manier versnel je het leerproces, zodat we autonome busdiensten sneller werkelijkheid kunnen laten worden.’

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.