Singapore is het nieuwe Hong Kong

Singapore lijkt voor het kapitaal van de Chinese superrijken een nieuw toevluchtsoord te worden. Tot nu toe werden die activa vaak in Hong Kong bewaard, maar daar dreigt de greep en controle van de Chinese autoriteiten steeds groter te worden. Dat heeft het persbureau Bloomberg gemeld.

Opgemerkt wordt dat voor beide metropolen grote belangen op het spel staan. De Chinese superrijken beschikken immers over een geschat gezamenlijk vermogen van 5,8 biljoen dollar. Volgens consulent Capgemini wordt bijna de helft van die bedragen op offshore locaties bewaard. Diverse vermogensbankiers in Singapore bevestigen recent een sterke instroom van activa uit Hong Kong te hebben opgetekend.

Transparantie

Hong Kong heeft met 75 landen en gebieden een overeenkomst voor een grotere fiscale transparantie ondertekend. Daardoor zullen de gegevens van de klanten van banken in Hong Kong op termijn aan de autoriteiten van andere landen kunnen worden overgedragen. Onder meer China zal daarbij tot de gegevens toegang krijgen.

Singapore heeft eveneens met 61 jurisdicties een transparantie-akkoord ondertekend. China en Hong Kong staan echter niet op die lijst vermeld. Vele Chinese superrijken zijn dan ook van oordeel dat hun vermogen in Singapore beter afgeschermd zal zijn van de bemoeienissen van de Chinese autoriteiten dan in Hong Kong.

Tevens wordt opgemerkt dat de Chinese banken in Hong Kong hun werking steeds meer willen afstemmen op de systemen die op het Chinese vasteland worden gehanteerd. “Dat zou immers leiden tot een grotere efficiëntie,” aldus Eva Law, oprichter van de Association of Private Bankers in Greater China Region. “Daardoor zal persoonlijke informatie van bankklanten uit Hong Kong ook door de autoriteiten op het Chinese vasteland gemakkelijker kunnen worden gecontroleerd.”

Oosters Zürich

Op dit ogenblik is Hong Kong volgens Capgemini voor de Chinese offshore vermogens nog altijd de belangrijkste bestemming, gevolgd door Singapore en New York.

“Toch moet worden vastgesteld dat nog slechts 53 procent van de Chinese superrijken Hong Kong als hun favoriete bestemming voor buitenlandse investeringen bestempelen,” aldus een rapport van consulent Bain & Co. “Dat was twee jaar geleden nog 71 procent. Singapore steeg tegelijkertijd van 15 procent naar meer dan 20 procent.”

Volgens een aantal waarnemers ontwikkelt Singapore zich steeds meer tot het Zurich van de oosterse wereld. Singapore beheert op dit ogenblik een vermogen van ongeveer 1,9 biljoen Amerikaanse dollar. Ongeveer 78 procent daarvan is afkomstig uit het buitenland.

Onder meer Morgan Stanley en JPMorgan Chase hebben al aangekondigd hun teams in de Aziatische stadstaat verder uit te breiden.

China versterkt al enkele jaren steeds meer zijn greep op Hong Kong. Een aantal financiële producten werden inmiddels al verboden omdat ze zouden toelaten vermogens aan de controle van de Chinese autoriteiten te onttrekken.

Twee jaar geleden zou de volledige portefeuille van de privébanken in Hong Kong nog met 10,7 procent zijn aangegroeid, maar het jaar voordien was nog een stijging met 18 procent opgetekend.

Bovendien wordt erop gewezen dat Singapore tegenover Chinese investeerders nog een aantal belangrijke troeven kan uitspelen. Het Mandarijns is immers ook in Singapore een officiële taal, terwijl luxe vastgoed goedkoper is dan in Hong Kong.

Bovendien heeft Singapore ook casino’s.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.