Forfait superturnster Simone Biles leidt tot wereldwijd debat over mentale gezondheid

Het regent reacties op het onverwachte forfait van de Amerikaanse superster Simone Biles voor de teamfinale gymnastiek op de Olympische Spelen. Biles nam die beslissing na de sprong, die niet helemaal liep zoals verhoopt. De topfavoriete in de gymnastiek gaf eerder al aan dat ze de druk enorm zwaar vond.

Simone Biles is een van de beste gymnastes ter wereld. Maar in de teamfinale in de gymnastiek op de Olympische Spelen gaf ze verrassend na de eerste rotatie forfait. Biles verliet toen even de sporthal, maar keerde later terug met haar voet ingepakt. Later gaf haar coach echter aan dat de beslissing van Biles te maken had met haar mentale gezondheid.

Mentale druk

Alle ogen waren in de gymnastiekhal in Tokio gericht op haar gericht. Op de vorige Olympische Spelen in Rio in 2016 mocht Biles vijf medailles mee naar huis nemen, waaronder vier gouden. Ook dit jaar werd er weer veel verwacht van Biles en die druk woog zwaar op de 24-jarige gymnaste.

Na haar eerste rotatie tijdens de teamfinale besliste Biles om uit de wedstrijd te stappen. Haar eerste rotatie was de sprong, waarbij haar landing niet perfect verliep. Daardoor werd aanvankelijk gedacht dat Biles moest opgeven omdat ze zich bij die landing blesseerde. Maar haar coach liet later weten dat Biles besliste om uit de wedstrijd te stappen door problemen met haar mentale gezondheid. Nadat ze even uit de hal verdween, keerde ze terug met een ingepakte enkel. Biles bleef vervolgens wel in de hal en supporterde daar voor haar teamgenoten.

De officiële mededeling van Team USA klinkt als volgt: “Simone Biles heeft zich teruggetrokken uit de teamfinale door een medisch probleem. Ze zal dagelijks onderzocht worden om te kijken of ze nog zal kunnen deelnemen aan de volgende wedstrijden.” Het Amerikaanse team haalde uiteindelijk zilver in de finale, net na Rusland. Groot-Brittannië eindigde op de derde plaats. De Belgische ploeg werd achtste.

Wereldwijd debat

De mentale problemen van Biles doen denken aan de eerdere noodkreten van de Japanse tennisster Naomi Osaka, die overigens uitgeschakeld is op de Olympische Spelen. Het forfait van de turnkampioene maakte een stortvloed aan reacties los op sociale media.

In Vlaanderen spitste het debat zich toe op enkele ongelukkige uitspraken van een gastcommentator bij de VRT. Dirk Van Esser verklaarde dat Biles het Amerikaanse team “toch een beetje in de steek liet” en dat “mentale problemen niet altijd een medisch probleem zijn”. Hij suggereerde ook dat sporters kunnen doen alsof ze psychische moeilijkheden ondervinden, en dat die niet altijd objectief vast te stellen zijn. “Als ik geen zin heb, heb ik dan een mentaal probleem?”, klonk het onder meer.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke verklaarde “heel veel respect” te hebben voor het standpunt van Biles.

Meer
Lees meer...
Markten