“Signalen van dwangarbeid in Chinese productieketen EV-batterijen”

Twee jaar pandemie hebben knelpunten veroorzaakt in de wereldwijde bevoorradingsketen. Een ingewikkelde situatie voor vele industrieën die allesbehalve geholpen is door recente strenge coronalockdowns in China. Deze situatie zou dan weer dwangarbeid in het land normaliseren om de productie van batterijen voor elektrische wagens op te voeren, stelt een rapport.

Er zijn signalen van dwangarbeid bij Chinese bedrijven die grondstoffen voor batterijen voor elektrische voertuigen produceren, waaronder lithium, nikkel en koper. Dat blijkt uit een onderzoek van de New York Times. Het Amerikaanse medium bracht aan het licht dat het mijnbouwconglomeraat Xinjiang Nonferrous Metal Industry honderden Oeigoeren in dienst heeft, als onderdeel van een programma waarbij arbeiders speciaal voor het werk worden overgeplaatst.

Bekeren van minderheden

Etnische minderheden, waaronder dus Oeigoeren, worden uit het zuiden van Xinjiang naar het noorden overgebracht om te werken, aldus de Times. Een proces dat erop gericht is “de Oeigoerse samenleving te fragmenteren en de invloed van godsdienst” op deze moslimminderheid terug te dringen. Tot die constatatie was eerder een onafhankelijk onderzoeker, wiens opmerkingen door het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn overgenomen, gekomen.

Xinjiang Nonferrous gaf naar verluidt de werknemers van deze moslimminderheid een lezing over “het uitroeien van religieus extremisme”, en het belang om werknemers te worden die “hun Chinese nationaliteit omarmden”, volgens Chinese sociale-mediaberichten die door de Times vertaald zijn.

China reageerde snel op beschuldigingen van dwangarbeid door te zeggen dat het een “grote leugen was die door anti-Chinese krachten was verzonnen om het land te denigreren”. De rechten van de arbeiders van alle etnische groepen in Xinjiang worden beschermd, zei de woordvoerder van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De onthullingen van de Times komen op het moment dat in de VS wetgeving in werking is getreden die verbiedt dat producten die het resultaat zijn van dwangarbeid in Xinjiang op de markt komen. De non-ferrometaalindustrie van Xinjiang voert mineralen en metalen uit naar de VS, Duitsland, het VK, Japan en India, aldus de Times. Duizenden bedrijven zouden met deze industrie in verband gebracht kunnen worden en daarom zouden vele producten aan de grens van de VS geblokkeerd kunnen worden.

(lb, jvdh)

Meer