Siemens neemt één van Duitslands grootste groene waterstofcentrales in gebruik: “game changer” voor Europa?

Volgens het Duitse elektronicaconglomeraat zal de in Noord-Beieren gelegen centrale jaarlijks 1.350 ton waterstof produceren.

De waterstof zal worden geproduceerd met behulp van een elektrolyser van 8,75 megawatt, en wind- en zonne-energie uit het Wunsiedel Energy Park, in de Duitse deelstaat Beieren.

  • Siemens stelt in een verklaring dat de waterstof voornamelijk zal worden gebruikt “in de industriële en commerciële ondernemingen in de regio, maar ook bij het wegvervoer”.
  • “Er zijn al gesprekken gaande over de uitbreiding van de capaciteit van de fabriek tot 17,5 megawatt”, meldt Siemens nog.
  • Na de ingebruikname zegt Siemens dat de installatie is overgedragen aan WUN H2, de exploitant en ook beheersmaatschappij van Wunsiedel.
    • Siemens Financial Services heeft een belang van 45 procent in het WUN H2-project. Riessner Gase en Stadtwerke Wunsiedel, een nutsbedrijf, hebben dan weer belangen van respectievelijk 45 procent en 10 procent, weet de zakensite CNBC.
  • Het is de bedoeling dat de centrale Noord-Beieren, Thüringen en de aangrenzende regio in Duitslands buurland Tsjechië van waterstof zal voorzien.

“Veelzijdige energiedrager”

Waterstof wordt door het Internationaal Energieagentschap (IEA) omschreven als een “veelzijdige energiedrager”. H2 kent een groot aantal toepassingen en kan in een groot aantal industrieën worden ingezet.

Waterstof kan op een aantal manieren worden geproduceerd. Eén methode omvat het gebruik van elektrolyse, een chemisch proces waarbij een elektrische stroom water splitst in zuurstof en waterstof. Als de elektriciteit die bij dit proces wordt gebruikt afkomstig is van een hernieuwbare bron zoals wind- of zonne-energie, wordt dit groene waterstof genoemd.

Doelstelling EU

De aankondiging van Siemens kwam op dezelfde dag dat Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, tijdens haar ‘State of the Union’-speech haar steun uitsprak voor waterstof. Zo noemde ze de energiedrager een potentiële “game changer voor Europa”.

Ook verwees Von der Leyen naar een “doelstelling voor 2030 om jaarlijks tien miljoen ton hernieuwbare waterstof in de EU te produceren”. “Om dit te bereiken moeten we een marktmaker voor waterstof creëren, om de investeringskloof te overbruggen en de toekomstige vraag en aanbod met elkaar te verbinden”, klonk het.

Daartoe kondigde de EU-von der Leyen ook de oprichting van een Europese waterstofbank aan. Gehoopt wordt dat deze 3 miljard euro kan investeren om de toekomstige markt voor waterstof te ondersteunen.

Vreet elektriciteit

Hoewel er in veel kringen opwinding heerst over het potentieel van groene waterstof, is het overgrote deel van de waterstofproductie momenteel ‘grijs’, want gebaseerd op fossiele brandstoffen.

Productie van groene waterstof vreet elektriciteit en is dus peperduur. Christian Bruch, CEO van nota bene Siemens Energy, liet daarom vorig jaar nog optekenen dat er “op dit moment geen commerciële argumenten” zijn voor het gebruik van groene waterstof.

De energie-analisten van Wood MacKenzie zien het echter rooskleuriger in. Zo zullen, naar verwachting, de kosten van de productie van groene H2 dalen naarmate de technologie verbetert. Ook de kosten van hernieuwbare elektriciteit zullen dalen, meent het adviesbureau. Dat zou producenten ertoe aanzetten over te schakelen op de schone energiebron.

(ns)

Meer