CEO van oliereus Shell: “We geloven dat LNG een nog grotere rol zal spelen in het energiesysteem van de toekomst dan vandaag”

CEO van oliereus Shell: “We geloven dat LNG een nog grotere rol zal spelen in het energiesysteem van de toekomst dan vandaag”
CEO van Shell Wael Sawan – Adam Berry/Getty Images

De Nederlands-Britse oliegigant Shell Plc denkt dat aardgas op zowel de korte als lange termijn een belangrijke rol zal blijven spelen in de wereldwijde energiemix. Het bedrijf zal de komende jaren sterker inzetten op de fossiele brandstof.

In het nieuws: Shells CEO, Wael Sawan, heeft er een strategisch doel van gemaakt om meer te investeren in aardgas. Ook heeft het bedrijf besloten om de olieproductie niet af te bouwen tot 2030, terwijl het twee jaar geleden nog had gezegd de productie de komende jaren te gaan verminderen. Dat vertelde Sawan woensdag tijdens de Capital Markets Day van Shell, de jaarlijkse bijeenkomst van aandeelhouders van het bedrijf.

  • “Olie en gas zullen nog lange tijd een cruciale rol blijven spelen in het energiesysteem, waarbij de vraag slechts geleidelijk zal afnemen. Blijven investeren in olie en gas is cruciaal voor een evenwichtige energietransitie vanwege de groeiende energievraag”, zei Sawan tijdens de bijeenkomst.
  • Het bedrijf moedigt werknemers aan om meer deals te sluiten rond vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) in belangrijke markten, zoals China en India. Shell zou zelfs bonussen aanbieden voor werknemers die daarin slagen. Dat meldde Bloomberg enkele dagen geleden, aan de hand van insiders met kennis van de zaak.
  • Shell wil onder andere investeren in LNG-exportfaciliteiten en wil langetermijndeals sluiten voor de uitvoer van het goedje. LNG is een stuk belangrijker geworden op de wereldmarkt sinds de oorlog in Oekraïne uitbrak. Met name Europa importeert steeds meer aardgas via zee.
  • “We geloven dat vloeibaar aardgas of LNG een nog grotere rol zal spelen in het energiesysteem van de toekomst dan vandaag”, zei Sawan. “LNG kan gemakkelijk worden vervoerd naar plaatsen waar het het meest nodig is. Bovendien stoot aardgas gemiddeld ongeveer 50 procent minder koolstof uit dan steenkool wanneer het wordt gebruikt om elektriciteit te produceren, waardoor het op korte termijn de natuurlijke vervanger met een lagere koolstofuitstoot is.”
  • “We hebben altijd geweten dat gas cruciaal is voor de energietransitie”, zei Cederic Cremers, uitvoerend vicevoorzitter LNG bij Shell, in een interne memo die eerder al door Bloomberg kon worden ingezien. “Maar onze nieuwe strategie is gebouwd rond het geloof … dat aardgas een sleutelrol zal blijven spelen in de energiemix.”

Woekerwinsten

Opmerkelijk: Shell en andere oliemaatschappijen maakten vorig jaar woekerwinsten, nadat de prijs van fossiele brandstoffen de hoogte inschoot door de invasie van Oekraïne.

  • Velen onder hen besloten om minder sterk in te zetten op de energietransitie. Behalve Shell hebben ook bedrijven als BP, Chevron en ExxonMobil aangekondigd opnieuw meer te investeren in olie en gas, of ten minste om bijkomende klimaatmaatregelen te verwerpen.
  • Darren Woods, CEO van ExxonMobil, zei eerder in juni dat bedrijven zich niet moeten blindstaren op een transitie naar hernieuwbare bronnen. “Als we minder vloeibaar aardgas produceren, verbrandt de wereld meer steenkool”, waarschuwde Woods.
  • Olie- en gasmaatschappijen vinden dat de enorm gestegen prijzen vorig jaar aantonen dat een transitie naar volledig herbruikbare bronnen niet meteen haalbaar of wenselijk is. Een daling van het aanbod zorgde er immers voor dat energieprijzen de hoogte inschoten vorig jaar.
  • Volgens critici zijn de bedrijven echter puur uit op winst. Zij zouden langer fossiele brandstoffen willen verkopen, ondanks de impact daarvan op het klimaat.

Ten slotte: Investeerders kregen tijdens de Capital Markets Day van Shell goed nieuws te horen van de CEO. Zij zullen hun dividenden met 15 procent zien stijgen, “in afwachting van goedkeuring door de raad van bestuur”. Het bedrijf zal ook minstens 5 miljard dollar uitgeven om zijn eigen aandelen in te kopen. Dat betekent dat er minder in omloop zullen zijn, waardoor de dividenden per aandeel voor aandeelhouders stijgen. Ook stijgt de prijs van een aandeel meestal na zo’n inkoopronde.

(kg)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.