Sharenting: vier op de tien vraagt geen toestemming om kinderfoto’s online te zetten

Een leuke foto van de kinderen op vakantie om wat likes te verzamelen, dat is geen uitzondering meer. Volgens onderzoek van internetprovider Telenet vraagt vier op de tien ouders geen toestemming van hun kroost om de foto online te zetten.

We vinden privacy steeds belangrijker, toch vraagt 40 procent van de ouders geen toestemming van de kinderen om een foto van hun hen online te zetten. Dat blijkt uit onderzoek van Telenet. Nochtans blijkt uit dezelfde enquête dat 80 procent van de ouders liefst wel toestemming geeft vooraleer er online een foto wordt gedeeld.

Kim K. achterna

Sharenting, zo heet het fenomeen waarbij mensen kun kinderen op sociale media showen om er populariteit mee te winnen. Bekende mamabloggers en artiesten, zoals Kim Kardashian of Beyonce Knowles halen steeds vaker de pers met foto’s van de kinderen dan met foto’s van professionele projecten. Dat werkt inspirerend, en het leven als influencer lonkt.

Maar zo’n foto laat een digitale voetafdruk na die nog moeilijk te wissen is. Daarom voert Telenet, op aanraden van experts, een campagne om te sensibiliseren over sharenting. Welke fotos deelt u wel en welke niet? Vanaf welke leeftijd moet u met uw kind overleggen? Op zulke vragen moet er een eenduidiger antwoord komen.

Het online dorp

Psychologe en auteur Nina Mouton, die meewerkt aan de campagne, zegt dat het voor veel ouders niet evident is om een balans te vinden. Het is daarom belangrijk om ook de kinderen te laten meebeslissen over welke foto’s u deelt.

Daarnaast is de community van ouders online ook een groeiend fenomeen. Ouders vinden er steun en wisselen er info uit. It takes a village to raise a child, wordt er gezegd, en dat dorp vindt u tegenwoordig op Instagram. Daarom wil Mouton ook niet zeggen dat u best volledig stopt met delen.

‘Ik ben zoekende, en dat laat ik ook zien. Net die boodschap slaat aan: ‘We zoeken allemaal, we doen dit samen, wij zijn er voor elkaar’’, zegt de auteur. ‘Het is altijd één van mijn missies geweest om ouders samen te brengen, en online kan dat heel makkelijk.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20