Libanon: sexy politieagentes moeten toerisme opkrikken

Libanon werd eeuwenlang als de brug tussen West en Oost beschouwd en werd dankzij de handel die daarmee gepaard ging bijzonder welvarend. Dat bezorgde Libanon zelfs de bijnaam “Zwitserland van het Midden-Oosten”. De hoofdstad Beiroet werd wel eens met Parijs vergeleken. Maar de jarenlange burgeroorlog en de activiteiten van de Islamitische Staat in de regio maakten daar een eind aan. 

Steeds meer toeristen uit de Golfsteek en Europa mijden Libanon vanwege de angst voor islamistisch extremisme.Om het toerisme terug aan te zwengelen bedacht Pierre Achkar, de burgemeester van de bergstad Broumana, een origineel idee. Hij huurde jonge vrouwen in die dienst doen als politieagentes en kleedt ze in mini-shorts.

“We zijn een democratie, onze vrouwen zijn vrij”

Op die manier wil de burgemeester toeristen duidelijk maken dat ook in zijn land een westerse manier van leven geldt. “We hebben democratie, onze vrouwen zijn vrij,” zegt hij in het zakenblad The Economist.

Maar niet iedereen is blij met deze stunt. Velen vrezen dat de vrouwen op die manier worden blootgesteld aan grensoverschrijdend seksueel gedrag of dat chauffeurs door de schaars geklede agentes zullen worden afgeleid van het verkeer.

Volgens de lokale politiechef leveren de meisjes wel degelijk goed werk en is het aantal bekeuringen afgenomen omdat automobilisten wel degelijk gevolg geven aan de aanwijzingen die ze van de aantrekkelijke agentes krijgen.

Grensoverschrijdend seksueel gedrag is in Libanon geen misdaad

Lina Abirafeh, directeur van het Instituut voor Vrouwenstudies in de Arabische Wereld, is over de stunt niet te spreken. Tot voor kort konden verkrachters in Libanon hun straf nog ontlopen door hun slachtoffer te huwen. Als het meisje 15 tot 17 is kan dat nog steeds. Religieuze rechtbanken, die beslissen over echtscheidingen en over het hoederecht voor kinderen, discrimineren nog altijd tegen de vrouw, zegt ze.

Grensoverschrijdend seksueel gedrag is in Libanon geen misdaad. Abirafeh: “We hebben te maken met een goedkope PR-stunt die nog maar eens aangeeft hoe ver we van gelijke rechten en respect verwijderd zijn.”

Het is niet de eerste keer dat het Libanon schaars geklede vrouwen inzet om toeristen aan te trekken. In 1975 adverteerde het Ministerie van Toerisme in het mannenblad Playboy. In bikini getooide vrouwen beloofde lezers hun ‘Arabische Nachtfantasieën’ waar te maken. In 2011 werd een video geproduceerd waarin een man gehypnotiseerd werd door zijn herinnering aan Libanese vrouwen in bikini. Ook die video kon op algemene afkeuring rekenen.

Het Libanese toerisme zit zo goed als aan de grond. De oorlog in Syrië, de politieke onrust in het land zelf en de toenemende invloed van Iran houdt bezoekers buiten. Maar of schaars geklede agentes daarin verandering kunnen brengen valt te betwijfelen.


© EPA

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20