Sexting-app Telenet gekraakt door UGent

Een team van de Gentse universiteit is erin geslaagd om met artificiële intelligentie (AI) het watermerk van de Telenet ‘safe sexting’-app .comdom weg te halen.

Enkele weken geleden kondigde Telenet in samenwerking met Child Focus een safe sextingapp aan. Comdom, zo heet de app, zet een watermerk over de foto, zodat u weet wie de dader is als de foto gedeeld zou worden. Dat watermerk blijkt nu een stuk eenvoudiger weg te halen dan verwacht.

AI

Een team Gentse universitairen is er namelijk op enkele dagen tijd in geslaagd om het watermerk van de foto te halen. Daarvoor bouwden ze een AI die enkele duizenden willekeurige foto’s bekeek en zo leerde hoe gezichten eruitzien. Dat is artificiële intelligentie die geen bijzonder zware inspanning vraagt.

Volgens onderzoekers Martijn Courteax en Hannes Mareen van IDLab-MEDIA, een team dat geleid wordt door professor Peter Lambert, is de software in staat om de originele foto bijna perfect te reconstrueren. ‘Op die manier is de identiteit van de zender niet langer gegarandeer anoniem’, klinkt het.

Veilig alternatief voor Snapchat?

Nog volgens het team claimt de .comdom-app een veilig alternatief te zijn voor apps zoals Snapchat en Confide, maar bieden ze slechts de illusie van veiligheid. ‘We betreuren dat bedrijven en instellingen met klinkende namen op bijna gratuite wijze veiligheid claimen terwijl men zelf onvoldoende aandacht heeft besteed aan de uitwerking van die veiligheid.’

De app werkt als volgt: wie een (naakt)-foto wil doorsturen, haalt er de .comdom-app bij. Die plaats een willekeurig watermerk over de foto en stuurt die vervolgens veilig door naar de gelukkige ontvanger. Dat watermerk blijkt dus snel weg te halen.

Dat illustreren de onderzoekers trouwens even met een teamfoto. Hier ziet u de versie met watermerk, via .comdom.

.comdom-app getest door UGent

En hieronder eentje die door de artificiële intelligentie van de IDLab-MEDIA hersteld is. U kan duidelijk zien dat het herstellen nagenoeg perfect gelukt is.

UGent test .comdom-app

‘Toen Telenet met de safe sexting-app kwam, waren wij al snel sceptisch’, zegt onderzoeker Martijn Courteaux aan onze redactie. ‘Je kan namelijk elk watermerk in principe verwijderen. Het is een eeuwigdurend strijd tussen de technologie verbeteren en de mensen die het willen verwijderen.’

Watermerk

Het kostte het team ongeveer vier dagen om de eerste resultaten te krijgen. Na een volle week konden ze het watermerk weghalen. ‘Wij hebben uiteraard de technologie om het weg te halen, niet gepubliceerd. Maar de boodschap is wel dat in principe anderen dat wel kunnen.’ De AI van de UGent kan wel enkel toepast worden op dit specifieke watermerk.

Het probleem is vooral dat deze techniek dan wel ietwat tijdrovend kan zijn, erg gespecialiseerd is die niet. ‘Wij hebben natuurlijk de UGent achter ons’, zegt Courteaux. ‘Maar het is een zeer alledaags iets voor wie met AI werkt.’

Eerder bemerkte privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert al dat er met het concept van een watermerk heel wat problemen zijn, zeker zoals Telenet het voorstelt.

Toch is .comdom volgens de onderzoekers geen slecht initiatief. ‘De app maakt een gevoelig onderwerp bespreekbaar en moedigt gebruikers ook aan om zich onherkenbaar te fotograferen.’ Toch zou het beter zijn om mensen beter op te leiden over digitale privacy ‘in plaats van absolute veiligheid te beloven’, klinkt het nog.

Telenet heeft ook reeds gereageerd. Zij bekijken de resultaten van het onderzoek.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20