Sergej Lavrov: “Een derde wereldoorlog zou nucleair en destructief zijn”

Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, is ervan overtuigd dat een derde wereldoorlog nucleair en destructief zou zijn. Dat meldt het Russische persagentschap RIA.

Door het conflict in Oekraïne vrezen sommige mensen dat er een derde wereldoorlog in de maak is. De Russische president Vladimir Poetin heeft intussen al meermaals gedreigd met militaire sancties tegen de westerse landen als ze Oekraïne op het front helpen. Hij deinst er zelfs niet voor terug om te dreigen met een nucleaire aanval.

Derde wereldoorlog

Volgens Lavrov is de kans reëel dat een derde wereldoorlog nucleair en destructief zal zijn. Hij is ervan overtuigd dat Rusland in gevaar kan komen als Oekraïne kernwapens zou verwerven. In werkelijkheid beschikt het Oost-Europese land niet over dergelijke wapens. Er zijn ook geen aanwijzingen dat Oekraïne plannen heeft om nucleaire wapens te ontwikkelen.

Dat neemt niet weg dat Rusland zo’n nucleaire dreiging als argument gebruikt voor de “speciale operatie om Oekraïne te demilitariseren en denazificeren.”

Speech voor Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties

In een speech voor de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties dinsdag zei de Russische minister dat de Europese Unie door het leveren van wapens aan Oekraïne tijdens het conflict in het land deelnam aan “russofobische waanzin”.

Voorts beschuldigde hij de Oekraïense autoriteiten opnieuw van neonazisme en genocide tegen de Russischtalige bevolking in Donbass. “De laatste tijd zijn de criminele daden van het regime sterk toegenomen”, klonk het. “Rusland kan niet onverschillig blijven voor de situatie van miljoenen inwoners van Donbass.”

De speech van Lavrov heeft hoe dan ook niet veel indruk gemaakt op de aanwezige diplomaten. Veel van hen hebben de zaal verlaten toen de toespraak begon. “Minister Lavrov gaf zijn versie – die fout is – van wat er aan de hand is in Oekraïne en daarom wilden we samen een sterk signaal geven”, liet de Canadese buitenlandminister Melanie Joly achteraf weten.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20