In een virtuele wereld naar het loket: Seoul biedt vanaf 2022 overheidsdiensten aan in de metaverse

Bewoners van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zullen vanaf 2022 overheidsdiensten en evenementen kunnen bezoeken in de metaverse, dat heeft het stadsbestuur aangekondigd. In de metaverse kunnen gebruikers via virtual reality een digitale wereld betreden, het is een vernieuwend project waar onder andere Meta-CEO Mark Zuckerberg stevig op inzet.

Virtuele overheidsdiensten

Een klacht indienen bij het loket, een rondleiding in het gemeentehuis krijgen of rondwandelen in een van de stedelijke musea, het zal voor de burgers van Seoul binnenkort allemaal mogelijk zijn in virtual reality. Het stadsbestuur wil tegen eind december dit jaar een digitaal centrum bouwen, waar burgers terecht kunnen voor allerlei diensten en evenementen. Daarmee wordt Seoul de eerste stad die tot de metaverse toetreedt.

De opening van de stadsdiensten voor de metaverse maakt deel uit van een tienjarenplan van Seouls burgemeester Oh Se-hoon om de stadsdiensten extra toegankelijk te maken voor de burgers en de Koreaanse stad een sterke concurrentiepositie te geven tegenover andere wereldsteden. Het kostenplaatje van dat plan zou in totaal 3,9 miljard won bedragen (ruwweg 2,9 miljoen euro).

De virtuele stadsdiensten sluiten ook aan bij Zuid-Korea’s ‘Digital New Deal’ waarmee de Zuid-Koreaanse overheid zijn gezondheidsdiensten, infrastructuur en economie grondig wil digitaliseren.

Afgewerkt in 2026

Op oudejaarsavond 2021 zullen de diensten feestelijk geopend worden, dan kunnen bezoekers virtueel aftellen naar 2022. Vanaf dan zal het stadsbestuur van Seoul het virtuele aanbod steeds verder uitbreiden. In 2023 wil de stad het ‘Metaverse 120 Center’ openen. Daar kunnen burgers voortaan terecht voor overheidsdiensten, ze zullen geholpen worden door avatars die achter het virtuele loket werken. De Zuid-Koreanen kunnen vanaf dan het gemeentehuis bezoeken alsof ze er ook echt staan, zonder zich te moeten verplaatsen.

Tegen 2026 zou de opbouw van het project volledig rond moeten zijn en zouden de diensten optimaal moeten werken.

Meta

De metaverse is een digitale innovatie waarmee gebruikers als het ware in het internet gezogen worden. Door een VR-bril te dragen lijkt het alsof je in een virtuele wereld staat, waar je in contact kunt treden met andere gebruikers. Als in een videogame kun je andere gebruikers hun avatar zien en vrij rondlopen in de digitale wereld.

Onder andere Mark Zuckerberg heeft zijn zinnen op de metaverse gezet. Dat enthousiasme beklemtoonde hij eind oktober door de naam van Facebook -zijn bedrijf achter socialenetwerksites als Facebook, Whatsapp en Instagram- te veranderen in Meta, al zien sommigen dat als een marketingstunt om de controverse waar Facebook/Meta zich in bevindt te maskeren.

Inspiratiebron

De plannen van Seoul betekenen een nieuwe stap in de publieke dienstverlening. De kans is groot dat meerdere steden wereldwijd uiteindelijk ook een eigen metaverse platform zullen ontwikkelen. Al kunnen er voorlopig nog vragen gesteld worden bij de toegankelijkheid van het medium. VR-brillen zijn nog niet helemaal ingeburgerd en kosten veel geld. Zo kost een headset van Oculus -de VR-poot van Meta- 349 euro.

Ook Belgisch koning Filip leerde kennismaken met virtual reality tijdens een bezoek aan Denemarken. (Isopix)

Het is maar raden hoe snel de Belgische overheden de metaverse zullen oppikken om hun diensten aan te bieden. Begin oktober kondigde staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) nog aan dat hij van plan is onze documenten te willen koppelen in een ‘digitale portefeuille’. “Dit klinkt als een nieuwsbericht uit 2004”, reageerde journalist Jan De Meulemeester toen via Twitter.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.