Senioren zijn grote consumenten van cannabis

De legalisering van cannabis in een groot aantal staten van Amerika heeft het verbruik van de plant uiteraard doen stijgen. Toch werd die stijging 30 jaar geleden al ingezet. Onderzoek leert verrassend genoeg dat vooral de oudere generaties gek op cannabis zijn.

Uit een studie die in de maart-editie van het maandblad Addiction wordt geciteerd, blijkt dat plus-vijftigers de voorbije 30 jaar tot 20 keer meer cannabis gebruikten dan hun leeftijdsgenoten 30 jaar geleden. Bij jongere leeftijdsgroepen is het gebruik over dezelfde tijdsperiode ongeveer gelijk gebleven.

Volgens de onderzoekers wordt het fenomeen niet noodzakelijk bij alle oudere mensen vastgesteld, maar bij één specifieke generatie: de baby boomers (ruwweg mensen die geboren zijn tussen 1945 en 1955)

Net zoals die generatie in haar jeugd ook bij een ongewoon hoog gemiddeld aantal misdaden betrokken was en dat ook nu nog blijft, zijn ze fervente cannabisgebruikers.

De reden voor de toegenomen consumptie is tweevoudig: enerzijds is er de versoepeling  van de wetgeving in de VS, waar nu al in 28 staten cannabis kan worden gebruikt. 

Anderzijds is er het medische aspect (in de meeste staten mag cannabis enkel op doktersvoorschrift worden gebruikt) en net daar maken deze ouderen handig gebruik van. 

Volgens een studie van de University of Iowa College of Public Health wordt cannabis door deze groep vaak aangewend om leeftijdsgebonden gezondheidsproblemen zoals artritis en glaucoom te verlichten. 

Dezelfde onderzoekers dringen aan op bijkomend onderzoek om de gevolgen van cannabisgebruik bij ouderen in kaart te brengen. Volgens hen is het vandaag nog te vroeg om te weten te komen wat de impact van cannabis is op verschillende kwalen, of cannabis verslavend werkt en of het medisch gebruik ervan eventueel moet worden uitgebreid.

Meer