Segway haalt iconische zelfbalancerende step uit productie

Segway stopt de productie van de bekende elektrische en zelfbalancerende step. Daarmee komt er een einde aan een iconisch vervoersmiddel dat even gek als geniaal was. Het Amerikaanse bedrijf moet wel 21 mensen op straat zetten.

De Segway Personal Transporter (PT) kwam net geen twintig jaar geleden op de markt. Door de besturing afhankelijk te maken van lichaamsbewegingen was de step meteen een opmerkelijk iets. Sindsdien volgden er veel varianten op de Segway PT, al bleef het originele toestel het bekendste. Een ongebreideld bedrijfssucces werd de PT niet, want hij vertegenwoordigde slechts 1,5 procent van de omzet van het Amerikaanse bedrijf.

Met de coronapandemie heeft de stopzetting niet te maken, stelt Segway. ‘Gezien onze decennialange geschiedenis, erkennen we dat dit als een teleurstelling kan komen voor onze klanten’, klinkt het in een mededeling. ‘We zijn dankbaar voor de steun en loyaliteit van onze consumenten en zijn trots op de impact die onze producten gehad hebben op het leven van onze klanten.’

Chinese concurrent

Hoewel Segway zijn step graag omschreef als ‘revolutionair’, kon de PT vaak op hoongelach rekenen. Zo nam het Amerikaanse tijdschrift Time het vervoersmiddel op in de top tien van de grootste technologische mislukkingen van het decennium. Een andere zwarte bladzijde was het overlijden Jimi Heselden, één van de eerste Britse investeerders. Hij kwam om het leven toen hij in 2010 ironisch genoeg met zijn Segway van een rotswand reed en in een ravijn viel.

Dat het favoriete vervoersmiddel van toeristen op citytrips ophoudt te bestaan, betekent overigens niet het einde van Segway zelf. Het Amerikaanse bedrijf werd in 2015 ingelijfd door Ninebot, een Chinese rivaal. Sindsdien is Segway uitgegroeid tot één van de belangrijkste leveranciers van elektrische steps. Bovendien ontwikkelt het bedrijf nog altijd nieuwe experimentele toestellen, zoals gemotoriseerde rolschaatsen.

Isopix
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20