Schurkenstaatjes willen toetreden tot Rusland: de oorlog zal er drastisch anders uitzien

De Volksrepublieken Donetsk en Loehansk, de schurkenstaatjes die in 2014 afscheurden van Oekraïne, houden later deze week, tussen 23 en 27 september, referenda over het toetreden tot Rusland. Ook in Kherson wil de nieuwe lokale overheid (stromannen van het Kremlin) zo snel mogelijk een referendum.

De referenda worden alvast onthaald op applaus in het Kremlin. Onder meer Dmitri Medvedev, voormalig premier en president van Rusland en nu vicevoorzitter van de Veiligheidsraad en een van Poetins nauwste adviseurs, toonde zich voorstander van het toetreden tot Rusland.

De leiders van de Volksrepublieken Donetsk en Loehansk, respectievelijk Denis Poesjilin en Leonid Pasetsjnik, hebben nu samen de data geprikt voor de referenda: tussen 23 en 27 september mag de bevolking van de bezette gebieden zijn stem uitbrengen.

Haast en schrik

Niet enkel de twee schurkenstaatjes, de zelfverklaarde republieken die werden uitgeroepen na de Russische annexatie van de Krim en nadat rebellen, gesteund door Rusland, de lokale overheidsgebouwen bezetten, plannen een referendum. Ook in de oblasten Kherson en Zaporizja worden referenda gepland. Die zouden in de loop van volgende week plaatsvinden.

Het Kremlin heeft haast: het Oekraïense tegenoffensief in het oosten van het land kon al enkele dorpen heroveren in de provincie Loehansk, die na de val van Severodonetsk op 26 juni volledig in handen van Rusland (en de rebellentroepen) viel. Ook in de provincie Kherson, momenteel voor 95 procent in handen van Rusland, rukt het Oekraïense leger op. Het Institute for the Study of War, een denktank die het conflict volgt, schrijft dat de haast van het Kremlin kan duiden op schrik voor het Oekraïense tegenoffensief.

Impact op de oorlog

Medvedev zelf verklaarde eerder al dat na de annexatie “de geopolitieke kaart van de wereld niet meer hetzelfde zal zijn”. Rusland gaf al aan dat het aanvallen op het eigen grondgebied niet zal tolereren. Zodra de volksrepublieken deel uitmaken van Rusland, zal de Oekraïense opmars moeten stoppen, of Oekraïne riskeert een volledige oorlog. Hoewel het op het eerste gezicht niet veel anders lijkt dan de huidige situatie, levert het toch bijzonder vervelende bijwerkingen op voor Oekraïne.

Zo kan Rusland dan, als het officieel oorlog is, nog meer soldaten mobiliseren. Ook kan de economie dan worden omgeschakeld naar een oorlogseconomie, en lijkt ook de optie op een nucleaire aanval vanuit Rusland niet uitgesloten.

(as)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.