Schotse hooglanden krijgen mogelijk eerste ruimtehaven van Europa

In Schotland verrijst mogelijk op minder dan twee jaar tijd een nieuwe lanceerbasis voor satellieten. Deze Space Hub Sutherland zou worden aangelegd in de Schotse hooglanden. Daarmee zou Schotland de eerste basis voor verticale raketlanceringen in Europa krijgen.

In totaal hoopt Groot-Brittannië drie lanceersites te kunnen bouwen. Naast Sutherland zouden er ook installaties komen in Cornwall en Glasgow. In totaal zouden die sites volgens analisten een bedrag van 1,2 miljard pond kunnen bijdragen tot de Britse economie.

De Schotse economische federatie Highlands and Islands Entreprise (HIE) heeft de plannen voor de bouw van Space Hub Sutherland in Tongue, op de noordkust van Schotland, ingediend. Indien die voorstellen worden goedgekeurd, zou de aanleg van de lanceerbasis nog dit jaar kunnen beginnen. Vervolgens zou over twee jaar met lanceringen kunnen worden gestart.

Gerekend wordt op twaalf lanceringen per jaar. Space Hub Sutherland mikt daarbij vooral op kleine commerciële satellieten die meestal voor aardobservaties worden ingezet. Voor de bouw heeft Highlands and Islands Enterprise (HIE) samen met de Nuclear Decommissioning Authority en het Britse Space Agency een budget van 17 miljoen pond gereserveerd.

Het project zou ongeveer 250 arbeidsplaatsen kunnen genereren. De initiatiefnemers zeggen te hopen de Space Hub klimaatneutraal te kunnen laten functioneren. Gedurende twee jaar is ook de mogelijke impact op de lokale flora en fauna bestudeerd.

Return

Wanneer ook in Cornwall en Glasgow nieuw ruimtehavens kunnen worden gestart, mag volgens experts een impact van meer dan 1,4 miljard pond op de Britse economie worden verwacht.

‘Elk bedrag van 1 pond dat in aardobservatie wordt geïnvesteerd, creëert een opbrengst tussen 2 pond en 4 pond,’ zeggen zij. ‘Bij satellietnavigatie is er zelfs sprake van een return tussen 4 pond en 5 pond. Telecom levert een opbrengst tussen 6 pond en 7 pond.’

‘Met alle neveneffecten kan er zelfs sprake zijn van een return van 12 pond.  Overheidsinvesteringen in de ruimtevaart leveren gemiddeld een grotere return op dan budgetten voor andere innovatieve projecten.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20