Europa geeft investeringen in ruimtevaart extra duw

De Europese Unie stelt 100 miljoen euro beschikbaar voor de Space Equity Pilot, een project dat investeringen in de ruimtevaartsector stimuleert. Er wordt vooral op kleine en middelgrote ondernemingen gemikt. Dat heeft Thierry Breton, Europees commissaris voor de interne markt, gemeld.

Het Italiaanse project Primo Space is het eerste platform dat door het Europese Investeringsfonds voor het initiatief is geselecteerd. Het hele project kadert binnen het Europese programma InnovFin.

Durfkapitaal

De Space Equity Pilot is een initiatief van de Europese Commissie en de Europese Investeringsbank. Het project pretendeert het eerste Europese platform te zijn dat durfkapitaal specifiek voor de ruimtevaartsector wil vrijmaken.

‘Het programma zal investeren in durfkapitaal dat in Europa de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten voor de commerciële ruimtevaart ondersteunt,’ betoogt Thierry Breton.

De waarde van de Europese ruimtevaart-economie wordt momenteel geschat op ongeveer 50 miljard euro. De sector vertegenwoordigt bovendien een van de prioritaire gebieden van de verdere ontwikkeling van de Europese economie.

Aantrekkelijk

‘InnovFin Space geeft een duidelijk signaal dat ruimtevaart in Europa een aantrekkelijke sector kan vormen,’ benadrukt de Europees commissaris. ‘Dit is een cruciaal instrument om startende ondernemingen in de Europese ruimtevaart de kans te bieden zich verder te ontwikkelen.’

Alain Godard, topman van het Europees Investeringsfonds, wijst erop dat ruimtevaart een belangrijke motor voor de Europese innovatie is geworden. ‘Het nieuwe initiatief maakt duidelijk om welke manier publieke middelen in de Europese Unie kunnen worden ingezet om particuliere investeringen aan te trekken.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20