Schietpartij in Russische universiteit: “8 doden en 24 gewonden”

Acht mensen zijn omgekomen en ten minste minstens 24 anderen zijn gewond geraakt bij een schietpartij aan de Staatsuniversiteit van Perm, in Rusland. Dat melden Russische autoriteiten en persagentschap Reuters. De vermoedelijke dader is een 18-jarige student aan dezelfde universiteit.

Tijdens de schietpartij probeerden studenten in paniek uit de ramen van het gebouw springen om te vluchten van de schutter.

Studenten en personeel sloten zich ook op in kamers, en de universiteit drong er bij degenen die de campus konden verlaten op aan dit te doen.

“Er waren ongeveer 60 mensen in ons klaslokaal. We sloten de deur en barricadeerden ze met stoelen”, vertelde student Semyon Karyakin aan Reuters.

Geen politieke of religieuze motieven

De Russische Onderzoekscommissie zei dat de vermoedelijke schutter is aangehouden nadat hij gewond was geraakt toen hij zich probeerde te verzetten tegen zijn arrestatie. De man werd geïdentificeerd als een 18-jarige student.

De schutter handelde naar verluidt alleen en zei dat hij geen politieke of religieuze motieven had. Op sociale media zei hij kort voor het incident dat hij verteerd werd door haat en van plan was anderen kwaad te doen.

De aanvaller zou een geweer gebruikt hebben dat ontworpen is om niet-dodelijke rubberen of plastic projectielen af te vuren. Dergelijke wapens kunnen worden aangepast om andere munitie af te vuren.

Het Russische staatspersbureau RIA Novosti citeerde lokale functionarissen die zeiden dat de schutter het wapen legaal bezat.

Nieuwe wapenwet

De universiteit van Perm telt 12.000 studenten. Op het moment van de schietpartij zouden zo’n 3.000 mensen op de campus aanwezig geweest zijn. De stad Perm ligt ongeveer 1.100 km ten oosten van Moskou en telt ongeveer 1 miljoen inwoners.

In mei opende een schutter het vuur op een school in de stad Kazan, waarbij zeven leerlingen en twee leraren omkwamen.

Rusland verhoogde daarna de minimumleeftijd voor het kopen van vuurwapens van 18 naar 21 jaar, maar de nieuwe wet moet nog in werking treden. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20