De scheepvaartindustrie waarschuwt: “Het lijdt geen twijfel dat de CO2-belasting van de EU inflatie zal veroorzaken”

Het emissiehandelssysteem (ETS) van de Europese Unie wordt vanaf januari 2024 uitgebreid naar de scheepvaartsector. Volgens Bertrand Chen, CEO van het Global Shipping Business Network, zal deze CO2-belasting onvermijdelijk gepaard gaan met een stijging van de kosten voor vrachtvervoer. Maar hij gelooft ook dat het de industrie zal dwingen om koolstofvrij te worden.

Waarom is dit belangrijk?

Net als in de energiesector zelf, zal het koolstofvrij maken van de maritieme sector waarschijnlijk gepaard gaan met een stijging van de kosten. Zoals we hebben gezien tijdens de gezondheidscrisis en het herstel na die pandemie, weegt het zeevervoer zwaar op de wereldwijde inflatie.

In het nieuws: "De decarbonisatie van de scheepvaart zal een inflatoir effect hebben… daar bestaat geen twijfel over", zei Chen in de marge van de East Tech West-conferentie van CNBC.

  • "De EU gaat extra kosten opleggen aan de scheepvaartsector. Dit betekent dat het transport nu stappen moet ondernemen om koolstofarm te worden, en dit zal natuurlijk gevolgen hebben voor alle consumenten. Mensen zullen daar dus moeten leren mee leven."

De Europese CO2-belasting

Context: Het emissie

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.