‘Schat, laten we even downloaden hoe onze kinderen er later zullen uitzien’

In onze zelfgeobsedeerde wereld van beroemdheden en selfies, waarin het uiterlijk een absolute hoofdrol opeist, hebben wetenschappers de ultieme software ontwikkeld. Die moet koppels toelaten een idee te krijgen van hoe hun kinderen er op latere leeftijd uit zullen zien.

De software, waarvan in een volgend stadium uiteraard een app kan worden gemaakt, kan koppels helpen beslissen of ze samen moeten blijven, of beter op zoek gaan naar een andere partner, met wie mooiere kinderen op de wereld kunnen zetten.

De technologie is een uitvinding van professor Hassan Ugail, die aan het hoofd staat van het centrum voor visuele computertechnologie aan de universiteit van Bradford (VK). Ze werd initieel ontwikkeld om terroristen te ontmaskeren in een grote menigte mensen. 

Hoewel er reeds technologie bestaat die toelaat mensen op camerabeelden te vergelijken met foto’s in een gegevensbank van verdachten, is er nog geen software die toelaat verdachten op te sporen die inmiddels een pak ouder zijn geworden.

Ugail en zijn collega Ali Bukar zijn nu dergelijke software aan het ontwikkelen. Een foto van een persoon wordt dan vergeleken met die van zijn ouders, waarna een beeld ontstaat dat moet aangeven hoe die persoon er op latere leeftijd zal uitzien.

Beide informatici testten de software op een gegevensbank van beroemdheden en kregen zo een indicatie van hoe de kinderen van o.a. de  Beckhams en van prins William en prinses Kate er in hun latere levensfase zullen uitzien. 

‘We kunnen het toekomstige uiterlijk van kinderen met een nauwkeurigheid van 80% voorspellen,’ zeggen beide wetenschappers, die details omtrent de technologie in november in een academische studie zullen bekend maken.

Omdat de resultaten van hun werk vaak pas over een paar decennia beoordeeld zullen kunnen worden, deden de wetenschappers ook de omgekeerde oefening. Zo verwerkten ze actuele foto’s van actrice Angelina Jolie en probeerden ze te weten te komen hoe ze er uit zag toen ze zes was. ‘De gelijkenissen waren opvallend,’ zeggen Ugail en Bukar, in de Sunday Times.

De software biedt nog een pak meer mogelijkheden dan de nieuwsgierigheid van toekomstige ouders te stillen. Zo kan hij ook ingezet worden om reeds lang vermiste kinderen op te sporen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20