Duitse voetbalclub Schalke 04 verwijdert logo Russische hoofdsponsor van truitje

De Duitse voetbalclub Schalke zal het logo van het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom verwijderen van zijn shirts. De ploeg uit Gelsenkirchen doet dit naar aanleiding van de grootscheepse aanval van Rusland op Oekraïne vandaag.

“In het licht van de gebeurtenissen, ontwikkelingen en escalatie van de afgelopen dagen, heeft FC Schalke 04 besloten om het logo van de hoofdsponsor, Gazprom, van de shirts te verwijderen”, liet de club optekenen in een verklaring.

Schalke zei dat het logo voorlopig zal vervangen worden door het opschrift “Schalke 04”.

Gazprom, een aardgasbedrijf, is sinds 2006 de grootste geldschieter van de traditieclub, die vorig seizoen naar de tweede Bundesliga degradeerde. De sponsordeal werd aangekondigd op dezelfde dag dat de Russische president Vladimir Poetin aankwam voor een staatsbezoek aan Duitsland.

Nord Stream 2

Eerder vandaag nam Schalke 04 al afscheid van Matthias Warnig, die namens Gazprom in de raad van toezicht zat. Dat schrijven enkele Nederlandse kranten. De 66-jarige Duitser, die gezien wordt als een vertrouweling van Poetin, trad in de zomer van 2019 als afgevaardigde van de hoofdsponsor toe tot de raad van toezicht.

Warnig is CEO van de pas gebouwde maar nooit geëxploiteerde Nord Stream 2-pijpleiding van Rusland naar Duitsland, een miljardenproject van Gazprom en Europese bedrijven.

Champions League

Het uitvoerend comité van de UEFA, de Europese voetbalbond, zal morgen bij elkaar komen in het licht van de Russische invasie. De voetbalbond is onder meer de organisator van de Champions League. Van die competitie zou de finale in de Sint-Petersburgse Gazprom Arena worden gespeeld. De UEFA liet alvast weten dat het de finale van het kampioenenbal zal verplaatsen uit Rusland.

De naamsbekendheid van Gazprom in het Europese voetbal is groot door zijn sponsoring van, onder meer, de Champions League. De logo’s van Gazprom flitsen over het veld tijdens de wedstrijden van de 16e finales en zijn te zien in de uitzendingen van de UEFA. De energiegigant heeft een contract met UEFA ter waarde van naar verluidt 40 miljoen euro per seizoen.

(evb)

Meer