30-jarige cryptomiljardair SBF geeft deal voor failliete cryptobeurs Voyager niet op

De bankroete crypto exchange Voyager heeft vorige week een aanbod voor een kapitaalsinjectie ter waarde van 250 miljoen dollar afgeslagen. Het geld kwam van FTX-CEO Sam Bankman-Fried, die zich de laatste tijd heeft opgeworpen als reddende engel van noodlijdende cryptobedrijven. SBF gelooft overigens nog steeds in een deal.

“De deal is niet noodzakelijk dood. Uiteindelijk zullen de aandeelhouders mogen beslissen waar ze mee verder willen. En ik denk niet dat we van die kant een soort van ultieme reis gezien hebben”, liet SBF optekenen door de financiële nieuwssite Yahoo Finance.

Aanbod “onaanvaardbaar laag”

Vorige maand slaagde het failliete crypto-leenplatform Three Arrows Capital er niet in een schuld van 650 miljoen dollar bij Voyager te vereffenen, waardoor laatstgenoemd bedrijf begin juli ook het faillissement aanvroeg.

De faillissementsaanvraag kwam er ondanks het feit dat Voyager een kredietlijn van 500 miljoen dollar had gekregen van SBF, schrijft de nieuwssite Business Insider. Bankmank-Fried lijkt op verschillende vlakken direct en indirect in de beurs te hebben geïnvesteerd. Alameda Research, zijn handelsfirma, zou zelf een serieuze som in crypto van de beurs geleend hebben (bijna 400 miljoen dollar), en daarnaast ook aandelen van Voyager bezitten, volgens de zakenkrant Wall Street Journal.

In zijn voorstel van 250 miljoen dollar aan Voyager beloofde de cryptomagnaat klanten een voorschot te geven op faillissementsclaims in de vorm van contanten of activa van zijn eigen cryptobeurs FTX. Aan Yahoo Finance vertelde hij dat Voyager zeker in aanmerking komt voor een reddingsoperatie omdat het crypto-leenplatform een sterk ontwikkeld kader voor risicobeheer heeft.

Maar in een gerechtelijke indiening noemde het juridische team van Voyager zijn aanbod onaanvaardbaar laag. “Zij willen het langere faillissementsproces doorlopen. En, kijk, als dat is wat zij willen, vinden wij dat prima. (…) Maar wij willen hen een meer directe optie geven”, repliceerde SBF.

Wunderkind

SBF is voor velen de held van de grote liquiditeitscrisis in de cryptosector. Zo verstrekte het wunderkind vorige maand een lening van 250 miljoen dollar aan cryptobank BlockFi. Het kost(te) BlockFi en andere grote cryptofirma’s enorm veel moeite om leningen in Bitcoin terug te betalen, nu de prijzen van digitale munten danig zijn teruggelopen sinds hun recordhoogte in november vorig jaar.

Bankman-Fried heeft altijd gezegd dat hij zou ingrijpen om ervoor te zorgen dat de bredere cryptomarkt de laatste inzinking zou overleven. Zijn bereidheid om geld te geven heeft sommigen ertoe gebracht hem de “nieuwe J.P. Morgan” te noemen. De investeringsbank hielp namelijk tijdens de Paniek van 1907 persoonlijk een aantal banken uit de brand. Anderen verwijzen dan weer naar hem als de Warren Buffett van de cryptosector; het was immers het “Orakel van Omaha” dat Goldman Sachs redde tijdens de financiële crisis van 2008.

Maar hij heeft ook critici. Sommigen zien in SBF’s bail-outs een goedkope machtsgreep op de hele cryptosector. Ook kennissen en zakenpartners wuiven het motief van de reddende engel weg. “Hij doet dit niet uit goedheid”, zei Chris McCann, die Bankman-Fried sinds 2018 kent en een van de investeerders is in FTX, aan de nieuwssite Bloomberg. “Zijn ambitie kent geen grenzen op dit moment.”

Eerder raakte overigens bekend dat SBF er weloverwogen van heeft afgezien de bankroete cryptobank Celsius te redden.

(as)

Meer