Saudi Aramco maakte vorig jaar evenveel winst als 5 grootste beursgenoteerde westerse oliemaatschappijen samen

De Saoedische oliegigant Saudi Aramco, het tweede meest waardevolle bedrijf op aarde na techreus Apple, maakte vorig jaar 46 procent meer winst dan in 2021.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de oorlog in Oekraïne begon, zijn verhoudingen op de wereldwijde energiemarkt voor altijd veranderd. Daardoor stegen energieprijzen, voornamelijk in Europa maar ook elders, fors. En hoewel dat voor huishoudens geen goed nieuws was, is dat voor olie- en gasbedrijven een ander verhaal.

In het nieuws: Saudi Aramco maakte in 2022 een nettowinst van 161,07 miljard dollar (151 miljard euro), tegenover 110 miljard in 2021. Dat is meer dan de winst die de vijf grootste westerse oliemaatschappijen samen konden optekenen.

  • Volgens het bedrijf is die stijging te danken aan “het effect van hogere ruwe-olieprijzen en verkochte volumes, en sterkere raffinagemarges”. 
  • Dat heeft Saoedi-Arabië geen windeieren gelegd. De bbp van het land steeg in 2022 met maar liefst 8,7 pro
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer