De Saoedische oliegigant Saudi Aramco, het grootste oliebedrijf op aarde, heeft tijdens het tweede kwartaal een winst van 112,81 miljard riyal opgetekend, omgerekend zo’n 27,37 miljard euro. Dat is een daling van 38 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen het bedrijf recordwinsten boekte.
De essentie: Gedaalde brandstofprijzen hebben de winsten van oliebedrijven fors doen afnemen. Ook Saudi Aramco moest daardoor een aanzienlijk lagere winst optekenen.
- Toch liggen de cijfers in lijn met de verwachtingen. In een peiling die door Saudi Aramco werd gepubliceerd, gaven analisten aan dat zij een gemiddelde winst van 27,1 miljard euro verwachtten.
- Het bedrijf gaf aan dat de aanzienlijk lagere winst het gevolg is van de gedaalde olieprijzen tijdens het tweede kwartaal. Vergeleken met een jaar terug noteerden die van april tot juni dit jaar zo’n 20 tot 30 procent lager. Ook de raffinagemarges daalden.
- Aandeelhouders van Saudi Aramco zullen voor het tweede kwartaal zo’n 26,74 miljard euro aan dividenden ontvangen, volgens berichtgeving van Bloomberg. Dat is een aanzienlijke stijging tegenover dezelfde periode een jaar terug. Een deel daarvan zal uit prestatiegebonden dividendbetalingen bestaan, bovenop de normale dividenden.
- Sinds de resultaten bekend werden gemaakt, noteert het aandeel van Saudi Aramco zo’n 2 procent hoger. Op moment van schrijven bedraagt de koers zo’n 33 riyal. Vorige week schommelde die tussen 32,20 en 32,40 riyal.
Productieverlagingen
The big picture: Saoedi-Arabië doet er alles aan om de olieprijzen weer omhoog te krikken. Het land, samen met oliekartel OPEC en bondgenoten zoals Rusland, heeft meermaals productieverlagingen aangekondigd, om de wereldwijde voorraad te verminderen.
- De jongste productieknip ging in juli van start. Sindsdien produceert Saudi-Aramco een miljoen vaten per dag minder. Later werd de vermindering verlengd tot augustus, en vorige week nog eens, tot september. Volgens het Saoedische Persagentschap worden verdere verlengingen niet uitgesloten.
- Door de verlagingen van Saoedi-Arabië, Rusland en andere OPEC+-landen, stegen de prijzen van olie de voorbije maanden aanzienlijk. Een vat Brentolie, de referentieprijs in onze contreien, kost nu zo’n 86 dollar, nadat die maandenlang rond de 75 dollar schommelde.
- Saoedi-Arabië rekent op een prijs van minstens 80,90 dollar per vat om zijn begroting rond te krijgen. Het land wil dat geld onder andere gebruiken voor het megalomane NEOM-project, een futuristische megastad die maar liefst 500 miljard dollar zal kosten.
(ns)