Saoedische kroonprins wil belang nemen in Credit Suisse

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman zou volgens The Wall Street Journal bereid zijn om 500 miljoen dollar te investeren in de Zwitserse bank Credit Suisse.

Waarom is dit belangrijk?

Het gaat niet goed met Credit Suisse. Door een aaneenschakeling van schandalen, waaronder belastingontduiking en spionage, ligt de Zwitserse bank voortdurend onder vuur. Het zal dan ook niemand verbazen dat de aandelenkoers sinds begin dit jaar met zo'n 65 procent is gezakt.

In het nieuws: Mohammed bin Salman zou van plan zijn om 500 miljoen dollar te investeren in de zakenbanktak van Credit Suisse. Dat meldt The Wall Street Journal. De grootbank wil die tak afsplitsen onder de naam CS First Boston.

  • Het is nog onduidelijk of de kroonprins persoonlijk een belang neemt in de financiële instelling of via andere investeringsvehikels.
  • Volgens de Amerikaanse nieuwssite zou ook het fonds van Bob Diamond (de vroegere CEO van Barclays), Atlas Merchant Capital, willen investeren in Credit Suisse.
  • De beleggers reageren alvast positief op het nieuws. De aandelenkoers van de grootbank steeg vandaag met 2,85 procent.

Aandeel wint terrein

Korte terugblik: Credit Suisse kreeg vorige week ook al een zetje, nadat het de weken daarvoor diep in het rood was gedoken.

  • Beleggers vluchtten eerst nog naar de uitgang na de aankondiging van een kapitaalverhoging ten belope van 4 miljard Zwitserse frank en het nieuws dat talloze klanten hun relatie met de bank hadden beëindigd. Daardoor zag die 88,3 miljard dollar aan beleggingen en deposito’s verdwijnen.
  • Vrijdag was er dan plots een ommekeer. De aandelenkoers steeg die dag met ruim 9 procent. Axel Lehmann, bestuursvoorzitter van Credit Suisse, zei toen dat de uitstroom grotendeels was gestopt.

Details: We mogen niet vergeten dat Saudi-Arabië ook via Saudi National Bank, die voor 37 procent in handen is van het staatsinvesteringsfonds van het land, deelneemt aan de eerder aangekondigde kapitaalverhoging van Credit Suisse.

  • De financiële instelling van de oliestaat heeft toegezegd om 1,5 miljard Zwitserse frank in te brengen, waardoor die een participatie van 9,9 procent in Credit Suisse verwerft.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.