Saudi-Arabië breidt met redding van Credit Suisse zijn invloed op westerse bedrijven uit

Saudi-Arabië breidt met redding van Credit Suisse zijn invloed op westerse bedrijven uit
Mohammed ben Salmane, le prince héritier et dirigeant effectif de l’Arabie saoudite. – Getty Images

Bij het reddingsplan voor de zwalpende Zwitserse bank Credit Suisse blijkt Saudi National Bank een grote rol te spelen. SNB, dat gecontroleerd wordt door de overheid in Saudi-Arabië, zal tot 1,5 miljard euro in Credit Suisse pompen en daarmee 9,9 procent van de Zwitserse bank in handen krijgen.

SNB zou daarmee de grootste aandeelhouder van Credit Suisse worden, met een belang dat dubbel zo groot is als de huidige participatie (ruim 5 procent) van de regionale rivalen uit Qatar. Met Olayan Group zat er al een grote Saudische aandeelhouder in het kapitaal van Credit Suisse. De intrede van SNB, dat gecontroleerd wordt door het overheidsfonds van Saudi-Arabië, heeft tot gevolg dat de omstreden kroonprins Mohammed bin Salman (MBS) nu bijna rechtstreeks een nog grotere vinger in de pap krijgt.

Soft power

Waarnemers zien in de kapitaalinjectie een nieuw bewijs dat MBS soft power in het westen wil opbouwen via zakelijke allianties. Het spectaculairste recente voorbeeld was de overname van Premier League-club Newcastle United via het Public Investment Fund (PIF).

Saudi National Bank suggereert in zijn communiqué van zondag evenwel dat het op de eerste plaats om een financieel interessante belegging gaat en benadrukt geen grotere overnameplannen te koesteren.

“We hebben momenteel geen plannen om verder te gaan dan een deelneming van 9,9 procent in Credit Suisse. Elke toekomstige investering zou op dat moment afzonderlijk worden beoordeeld door zorgvuldig de voordelen af te wegen op basis van de financiële gevolgen en de waardecreatie voor de aandeelhouders op lange termijn.”

Of vrij vertaald: dit gaat om business, en niet om geopolitiek, volgens SNB. De bank spreekt weliswaar van “een strategisch en technisch partnerschap” met de Zwitsers, maar dan eerder in omgekeerde richting: de alliantie zou toelaten om in Saudi-Arabië nieuwe diensten op het vlak van vermogensbeheer en zakenbankieren te ontwikkelen, net zoals Credit Suisse dat eerder al deed in Qatar.

Maar hoe dan ook dient een van de kroonjuwelen van de Zwitserse bankwereld voortaan verantwoording af te leggen aan de oliesjeiks van Saudi-Arabië.

(kg)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.